Thursday, January 5, 2012

BAGAIMANA SEHARUSNYA KITA BERPOLITIK? - #3

Sambungan..

Sekarang, kita akan menelusuri pula denai perbincangan bagaimanakah seharusnya peranan yang patut dimainkan oleh parti-parti politik Melayu Muslim di Malaysia dengan fokusnya pada Umno dan Pas (Pkr hanyalah parti sampah yang berjuang atas asas penubuhan "Justice for "someone" sahaja).

Pada hemat saya, kedua-dua Pas dan Umno perlu meninggalkan cara berpolitik yang mereka bawa selama ini. Kita perlu menuju kepada satu corak berpolitik yang baru. Hal ini lebih2 lagi saya tekankan kepada Pas. Ini kerana saya melihat akan pentingnya peranan Pas di dalam menjadi pengimbang dan penasihat yang baik kepada Umno.

Pas boleh berdiri sendiri tanpa bergabung secara terus dengan Umno di dalam BN, tetapi Pas hendaklah mengambil sikap tidak memusuhi Umno. Mungkin ada yang menolak saranan ini, tetapi jika kita katakan Pas sebagai wadah menjalankan kerja dakwah melalui saluran politik demokrasi, maka inilah 'stand' yang Pas perlu berdiri di atasnya.

Pendakwah tidak boleh memusuhi orang yang ingin dinasihati dan didakwahinya, jika tidak maka bagaimanakah yang didakwahkan akan menerima dakwahnya?

Baiklah!
Bagaimanakah jalan yang seharusnya ditempuh? Biar saya cuba menjelaskannya.

Oleh kerana Umno memberi laluan kepada calon2 dari parti2 komponennya untuk bertanding di kawasan2 yang bermajoriti Melayu atas dasar kesepakatan anatara sesama parti di dalam BN, maka seharusnya kawasan2 inilah yang sepatutnya Pas meletakkan calonnya.

Pada kawasan2 yang majoritinya  Melayu yang ditandingi oleh Umno, Pas tidak perlu meletakkan calonnya. Inilah yang ingin saya tegaskan. Pas perlu menerima hakikat bahawa ia tidak akan dapat memerintah negara ini berdasarkan sistem sekarang jika tidak bergabung dengan mana2 parti kaum lain , malangnya hakikat ini seolahnya hanya disedari oleh Pas beberapa tahun ini sahaja. Kerana itulah mereka mengambil langkah menggabungkan diri di dalam Pakatan Rakyat. Malangnya langkah ini adalah langkah yang tempang kerana Pas lebih memilih untuk tidur sebantal dengan Dap.

Sedangkan Pas boleh memilih jalan yang lebih baik daripada itu dengan bekerjasama dengan Umno sekalipun tidak mahu bergabung di dalam BN. Hanya kerana kebencian, dendam kesumat dan buruk sangka yang lama menjadikan Pas berpatah arang dan berkerat rotan dengan Umno. Bagaimanakah bentuk kerjasama itu? Ia adalah seperti yang saya jelaskan tadi.

Umno merelakan calon parti komponennya bertanding pada kawasan majoriti Melayu kerana perjanjian pengagihan kerusi di dalam BN dengan dalam masa yang sama Umno sendiri perlu berperanan tidak memaksa dan memberi arahan kepada ahlinya untuk mengundi calon ini, dan Pas mengenal pasti kawasan2 tersebut untuk meletakkan calonnya. Semua umat Islam dan ahli2 Umno di kawasan tersebut khasnya mestilah sedar bahawa mereka MESTI memangkah calon yang Muslim jika berlaku pertandingan antara calon Muslim dan kafir.

Dengan ini sudah pasti -InsyaAllah- bilangan wakil rakyat Muslim akan menjadi majoriti sama ada di Parlimen atau DUN. Ini adalah suatu yang kelihatannya mudah sekali untuk dikatakan, tetapi perlaksanaannya tentunya perlu menempuh banyak halangan. Namun ia bukan sesuatu yang mustahil untuk dilakukan.

Oleh kerana politik adalah suatu seni yang boleh diibaratkan sebagai peperangan dengan cara yang licik, dan muslihat (saya tidak katakan tipu muslihat) adalah satu yang dibenarkan di dalam peperangan, maka Pas dan Umno hendaklah mengambil jalan muslihat seperti ini untuk mengukuhkan penguasaan orang Islam di dalam pemerintahan negara ini. Barulah Pas dan Umno bersatu di dalam menghadapi satu musuh yang sama iaitu golongan bukan Islam, sedangkan dalam masa yang sama Umno kelihatannya bekerjasama dengan golongan bukan Islam itu di dalam BN.

Sebaliknya pada hari ini, sikap berpolitik yang diambil oleh Pas dan Umno adalah menggunakan muslihat dan saling menghalakan muncung senjata masing2 sesama sendiri, lalu golongan bukan Islam yang mengaut labanya. Anda boleh saksikan sendiri betapa mereka mengajukan tuntutan demi tuntutan dan desakan demi desakan kepada kerajaan akibat lemahnya kuasa umat Islam dan anda lihatlah bagaimana Mca dan Gerakan boleh menyuarakan nada yang sama dengan Dap pada perkara2 yang menyangkut kepentingan bangsa mereka.

Sedangkan umat Islam berbeza pandangan sehingga tidak mahu bersatu walau bagaimana pun yang berlaku. Kerana itulah anda boleh mendengar satu istilah yang singkatannya ABU, Asal Bukan Umno. Maknanya biarlah kafir sekalipun yang dipilih, asalkan bukan Umno. Saya katakan: ini adalah cara berpolitik yang kosong samasekali daripada ajaran Islam.

Pas sepatutnya kembali kepada asas penyertaan ke dalam sistem ini dengan mengingat selalu jatidirinya sebagai sebuah gerakan dakwah yang berjalan menyusur denai demokrasi bagi menyampaikan dakwahnya di Parlimen atau Dun. Tugas itu memerlukan Pas menghantar dan memastikan kemenangan calonnya untuk duduk di kerusi Parlimen atau Dun sebagai menegakkan amar ma'ruf dan mencegah kemungkaran dan salah tadbir dari sudut Islam yang mungkin berlaku.

Sebaliknya, jika para calon Pas sendiri sudah diresapi tabiat ingin menunggangi kuasa bagi mendapatkan keuntungan diri, maka tiada istimewa dan uniknya lagi Pas berbanding parti2 politik yang lain!

Bersambung..

No comments: