Wednesday, December 21, 2011

ANAK-ANAK KITA

Siapakah yang mengajar anak-anak kita jadi kurang ajar?

Hari ini turunkan gambar Perdana Menteri yang mungkin lebih tua dari ayahnya sendiri lalu dengan angkuh tidak merasa bersalah dan kesal apalagi untuk meminta maaf.

Semoga kejatuhanlah kepada setiap politikus yang mengambil setiap kesempatan dan peluang memperkudakan anak muda dan sesiapa sahaja untuk nafsu berkuasanya semata-mata.

 Selamatkan anak kita
Dari padang jerangkap samar
Selamatkan anak kita
Orde baru politikus usang

Panggillah mereka pulang
Ayah nak ajar
Tentang kurang ajar
Jadi mereka takkan dimomok lagiTerima kasih M.Nasir untuk lirik dan lagu yang sungguh bermakna itu. 

BUKU #1- SYEIKH YUSUF AL-KANDHLAWI

Buku ini menceritakan biografi Maulana Yusuf, Amir Jemaah Tabligh yang kedua selepas ayah beliau Maulana Muhammad Ilyas Rahmatullahi 'alaihima. 

Banyak sekali catatan-catatan menarik yang akan menerbitkan rasa kagum kepada sesiapa yang membaca kisah2 kehidupan para ulama, dan Maulana Yusuf adalah salah seorang daripada mereka. 

Antara yang menarik adalah bagaimana Maulana Yusuf sewaktu mudanya dikisahkan langsung tidak tertarik untuk bergiat dalam dakwah seperti cara bapanya  sekalipun tetap "keluar" jika ditentukan. Ini kerana beliau lebih ghairah dengan dunia buku dan penulisan ilmiah. 

Namun apakah yang menyebabkan beliau akhirnya terjun ke dalam dunia dakwah dan memberikan seluruh hidupnya untuk usaha tersebut? Semua itu ada diceritakan di dalam buku ini.

Setiap orang terutamanya yang terlibat secara khusus di dalam dakwah patut membacanya. Tidak tahu sama ada kitab ini sudah ada diterjemahkan atau belum.