Saturday, December 7, 2013

BUKU #13 - MANUSIA TERKAYA DI BABYLONAku masih ingat.
Hari itu hari Ahad, aku turun ke JB dari Skudai dengan hasrat di hati hendak turun KL. Entah agaknya ada Pesta Buku Antarabangsa di PWTC kalau tak silap.

Namun entah bagaimana aku tidak pula ke Larkin sebaliknya mengambil arah ke bandar. Sesampainya di JB aku berlegar2 dahulu di beberapa tempat dan kemudian ke KOTARAYA, tempat di mana akhirnya aku menemui naskhah yang membuatkan aku terus jatuh cinta pandang pertama.

Akhirnya duit tambang yang sepatutnya untuk tiket bas ke KL menjadi mahar untuk ditukarkan dengan buku yang 'rare' ini.
BANGSA MELAYU - MARILAH BERSATU !Ini adalah sebuah rencana yang ditulis di dalam Majalah Qalam Bil.4, November 1950 di muka surat 35-37. Majalah ini saya dapatkan daripada peninggalan2 arwah Tok Ayah saya.

Qalam diterbitkan di Singapura di dalam tulisan Jawi. Sesiapa yang boleh membaca Jawi dipersilakan membaca dengan meng'klik' pada gambar dibawah.

Kulit hadapan Qalam bilangan 4 ini sangat2 menarik perhatian saya.
Lihat bagaimana penjajah Belanda yang beberapa tahun sebelum itu menjadi tuan di Indonesia terpaksa tunduk hormat kepada Presiden Indonesia, Sukarno.

Saya telah mengimbas dari kulit ke kulit majalah ini serta beberapa lagi majalah2 lama yang lain dan menjadikannya dalam bentuk PDF, namun masih belum berkesempatan memuat naik ke internet.

InsyaAllah akan dimaklumkan di blog ini jika telah dimuat naik supaya dapat pula dimuat turun dan dibaca oleh sesiapa yang berminat.