Wednesday, May 30, 2012

BAGAIMANA BERINTERAKSI DENGAN ILMU AGAMA


Permasalahan manusia memang tidak ada penamatnya.

Jika seorang ahli ilmu berusaha menjawab setiap persoalan yang diajukan kepadanya, untuk memuaskan hati mereka yang bertanya, maka dia benar-benar gila.

Kadangkala ada persoalan yang jawapannya sekadar diam, atau “Aku tidak tahu”.

Sikap yang benar adalah ahli ilmu perlu mendidik mereka yang mengambil ilmu daripadanya tentang prinsip2 dasar di dalam agama meliputi aqidahnya, fiqhnya dan ihsannya. 

Kemudian, murid2 dilatih untuk kembali kepada asas2 yang telah dipelajari apabila berdepan dengan persoalan2 yang datang di dalam kehidupan.

Dengan ini, tiada lagi keperluan akan munculnya soalan-soalan yang pelbagai bentuk sedangkan jawapannya  adalah sama dan boleh difikirkan sendiri oleh seorang murid itu..

Masalah-masalah yang timbul, baik dari segi akidah, feqah, akhlak, kemasyarakatan dengan bentuk yang beraneka macam hendaklah dikembalikan kepada usul-usul yang telah dipelajari untuk mendapatkan jawapannya.

Namun, jika ia seorang penuntut ilmu, jawapan2 yang diperolehinya sendiri dengan mengembalikan kepada usul yang telah dipelajari itu hendaklah seeloknya dibentangkan kepada gurunya atau mereka yang lebih ahli daripadanya.

Jika gurunya atau mereka yang lebih ahli itu memberi solusi yang berbeza dengan jawapannya sendiri, maka hendaklah ia meneliti dan memahami benar-benar hujah-hujah dan dasar-dasar serta alasan2 yang digunakan mereka itu  sehingga menghasilkan jawapan yang berbeza tersebut.

Setelah itu hendaklah ia sendiri mengkaji dan terus mengkaji sehingga ia sampai kepada kesimpulan yang menenangkan hatinya.

Dengan itu ia boleh memilih sama ada untuk akur dengan jawapan mereka atau tetap dengan jawapannya sendiri.

Atau saja ia menemui satu jawapan yang baru yang lebih dekat kepada kebenaran; -menurut kefahamannya-.

Wallahu A’lam.

p/s: Seorang penuntut ilmu semestinya memusatkan perhatiannya pada mempelajari perkara2 asas dan usul-usul bagi setiap bidang sebelum ia terjun ke lautan furu’ masalah, baik feqahnya, hadithnya, tafsirnya dan lain2.

Bayangkan seorang yang berdebat tentang perkara yang rumit2 dalam bidang kejuruteraan sedangkan asas matematik pun dia tak tahu!  Sangat pelik bukan?