Thursday, October 15, 2009

AL ISTI'DAD LI YAUMIL MA'AAD - Lil IMAM IBN HAJAR

Tulisan berwarna biru adalah ulasan penterjemah- Harap maklum.

Bab Ats-tsana'i ( Bab 2 perkara)
*[ aku tak mendapati perkataan yang tepat untuk menterjemahkan bab-bab kitab ini, jadi aku hanya meletakkan bab 2 perkara, bab 3 perkara dan seterusnya]

Diriwayatkan daripada Nabi SAW: “ Dua sifat yang tiada satu pun dapat menandingi kelebihannya, iaitu beriman kepada Allah dan melimpahkan manfaat kepada sesama muslim. Manakala dua sifat yang tiada sesuatu yang lebih buruk daripadanya ialah syirik kepada Allah dan mendatangkan kemudaratan kepada orang Islam”.

*Perkara yang disebutkan merangkumi pokok HablumminaLLAH dan Hablumminannaas.

Sabdanya lagi SAW: “Hendaklah kamu melazimkan duduk-duduk bersama para ulama dan mendengarkan perkataan para hukama (cendekiawan). Sesungguhnya Allah akan menghidupkan hati yang mati dengan nur hikmah (cahaya daripada kata-kata para hukamak) sepertimana Dia menghidupkan tanah yang gersang dengan siraman hujan”.

Daripada Abi Bakr As-Siddiq r.anh: “Sesiapa yang memasuki kubur tanpa bekalan (amal soleh beserta keimanan) adalah seumpama ingin belayar di lautan tanpa kapal”.

Daripada Umar Al-Khattab r.anh: “Kemuliaan (hidup) di dunia adalah dengan harta, sedangkan kemuliaan di negeri akhirat adalah dengan amal soleh yang dibawa”.

*[ Sesiapa yang mengamati keadaan zaman ini khususnya, pasti akan mendapati kebenaran ungkapan Umar r.anh di atas, betapa orang yang berharta dimuliakan sekalipun ia tidak langsung layak untuk dimuliakan. Alangkah banyaknya orang yang hartanya daripada jalan menipu, rasuah, elaun menjadi pengarah syarikat2 judi dan arak etc namun tetap dipandang tinggi dan diundi.]

Daripada Uthman bin Affan r.anh: “Kerisauan terhadap dunia menggelapkan hati; sementara kerisauan kepada akhirat memberi sinar pada hati”.

*Sesiapa yang fikirnya hanya dunia semata akan mendapati hatinya keras dan jauh daripada pintu hidayah.

Daripada Ali kwj: “Sesiapa yang mencari ilmu maka syurga akan mencarinya; barangsiapa yang mencari maksiat maka neraka akan mencarinya”.

Daripada Al-A’masy rh: “Barangsiapa yang modalnya adalah taqwa, maka lidah-lidah (manusia) akan menyebut keberuntungan agamanya. Barangsiapa yang modalnya adalah dunia, maka lidah-lidah (manusia) akan menyebut-nyebut betapa rugi agamanya”
*[sebutan di sini mungkin bermaksud selepas kematian seseorang]

Daripada Sufyan Ats-Tsauri rh: “Setiap maksiat yang berpunca daripada syahwat adalah diharapkan untuk beroleh keampunan. Manakala setiap maksiat yang berakar daripada kesombongan sukarlah diharapkan keampunannya. Ini kerana maksiat yang dilakukan iblis berpunca daripada rasa sombongnya, sementara kehinaan Adam a.s adalah kerana menuruti hawa nafsunya”.

*orang yang bermaksiat kerana kalah kepada hawa nafsunya lebih mudah kembali kepada Allah dan menginsafi kesalahannya berbanding orang yang kedua.

Daripada sebahagian zahid (orang yang zuhud): “Sesiapa yang melakukan dosa dengan tertawa, Allah akan menghumbankannya ke dalam neraka dalam keadaan menangis. Barangsiapa yang melakukan ketaatan sedangkan ia menangis, Allah akan memasukkannya ke dalam syurga dalam keadaannya tertawa”.


(bersambung)

TERJEMAHAN KITAB - PENGENALAN

Salaam.

Dah lama aku berhasrat nak menterjemah kitab-kitab ke dalam Bahasa Melayu, tapi usaha tersebut selalunya terhenti di pertengahan jalan saja disebabkan aral yang pelbagai.

Walaubagaimanapun aku akan cuba menyiarkan melalui blog ni sedikit demi sedikit terjemahan kitab2 Arab atau buku2 berbahasa Inggeris yang aku fikir menarik. Aku sebenarnya tak kisah pun samada orang nak baca atau tak. Yang penting bagiku adalah insyaAllah satu hari nanti aku berjaya juga sekurang-kurangnya menterjemah sampai habis walaupun sebuah kitab yang kecil lagi nipis.

So, sebagai permulaannya aku memilih untuk menyiarkan terjemahan dari kitab yang kecil dan nipis sahaja daripada karangan Al Hafizh Ibn hajar Al 'Asqolani yang bertajuk Al Isti'daad li Yaumil Ma'aad ( Persediaan/Bekalan Untuk Hari Yang Dijanjikan/Akhirat ). Kitab ini sarat dengan mutiara hikmah daripada pelbagai sumber. Ayat-ayatnya ringkas, namun menjadi panjang apabila diinterpretasikan ke dalam bahasa Melayu.

Meskipun Al Hafizh Ibn Hajar rahimahullah adalah seorang Amirul Mukminin di dalam ilmu Hadith, yang mana berupaya untuk mendatangkan sanad-sanad hadith, namun beliau di dalam kitab ini tidaklah menyebut sanad bagi hadith atau atsar yang dibawakan.

Aku tidaklah akan menterjemah kata demi kata (translate) seperti gaya bahasa kitab2 lama tetapi menginterpretasikan ayat2nya. Segala kekurangan adalah harap dimaafkan dan aku mengalu-alukan kepada sesiapa yang terbaca blog ni dan menemui kesalahan dalam terjemahanku agar memaklumkan untuk dapat diperbetulkan.

InsyaAllah bahagian pertama terjemahan akan menyusul dalam entry selepas ni pada hari ni jugak.