Monday, March 3, 2014

SEORANG KASSIM AHMAD DAN SEKEPING HATI SUCI ( UPDATE )


UPDATE

Ada sebahagian orang telah pun pergi menziarahi Pak Kassim Ahmad. Katanya untuk mendengar penjelasan dari mulut Pak Kassim sendiri.

Namun alih-alih menyesatkan dan menghukum murtad beliau secara berdepan.

Jika demikian keadaan tidak akan menjadi bertambah baik.

Tidak sepatutnya kita sebagai tetamu bersikap kurang ajar dengan tuan rumah. Lebih-lebih lagi tuan rumah tersebut sudah berumur pula orangnya.

Lagi satu, kalau nak pergi berbincang hati ke hati elok sorang-sorang saja. Bak kata orang kampung "too many spoons spoil the soup".

Selebihnya anda boleh menilai sendiri dengan melihat video ziarah mereka secara bersiri di sini :
ENTRY ASAL

Terbangun di subuh tadi dan aku tiba-tiba teringatkan sekeping gambar yang ku tatap malam tadi lewat efbi.

Seorang Kassim Ahmad yang terlantar di sebuah katil hospital. Kelihatannya tidak bermaya dan sukar sekali.

Dan terpapar komen-komen berbentuk caci-maki, keji cerca dan bahasa-bahasa yang tidak enak, mengharapkan kematian seorang Kassim Ahmad.

Mengingatkan itu pagi ini dan jiwaku tiba-tiba terharu mengenangkan andai ada para agamawan yang menziarahinya, bertanya khabarnya dan memesrainya di waktu-waktu begitu. Seandainya katil hospital tersebut adalah ranjang kematian bagi seorang Kassim Ahmad, alangkah bahagianya jika sebuah jiwa dapat diselamatkan -dengan izinNya- dari sesat reba pemikiran yang telah direntasinya.

Bahkan seandainya kesihatannya dikembalikan Allah, moga-moga jiwanya terkesan dengan kebaktian para agamawan yang telah menziarahinya dan menunjukkan keprihatinan kepada dirinya, lalu moga-moga dia kembali mengkaji sehingga ditunjukkan Allah jalan yang lurus.

Dan aku terkenang jika mereka yang menghunjamnya dengan cercaan dan kata nista itu serta mereka yang begitu galak ingin mendebatnya, saat ini mengambil langkah seperti seorang Salahuddin kepada lawan dan musuhnya Richard The Lion Heart yang keuzuran.

Dan aku mengingati ziarah dan bakti seorang Nabi kepada si tua Yahudi yang begitu memusuhi. Dan seribu satu macam untaian anekdot jiwa-jiwa tulus manusia-manusia mulia di awal kurun.. Dan kita adalah manusia-manusia akhir zaman..MENGENANG SAHABATTak mengapalah..
Sekurang-kurangnya aku tahu bagaimana dan di mana harus aku mencarimu
tatkala masa menentukan waktunya sudah tiba untuk kita bertemu..

Sehingga itu kita biarkan segalanya berlaku mengikut kehendak Waktu,
dan kita jalani hari-hari seperti dahulu..
Engkau dengan hidupmu, dan aku dengan kehidupanku.
Destinasi kita mungkin sama, namun laluannya boleh jadi berbeza...