Monday, January 23, 2012

DI MANAKAH PINCANGNYA DEMOKRASI? - 3

Sambungan dari SINI dan SINI.

Maafkan saya sekiranya entry ini mengganggu perasaan anda dengan bahasa yang agak mungkin kedengarannya kasar.

Namun saya di sini membincangkan sesuatu yang jika tidak dinyatakan seperti mana keadaannya yang sebenar boleh jadi ia gagal menterjemahkan maksud apa yang ingin saya sampaikan. Dengan itu saya memulakannya dengan memohon ribuan kemaafan anda.

Kita kini pada perbincangan dimanakah pincangnya sistem demokrasi yang diamalkan kini? Telah saya jelaskan di dalam dua siri sebelum ini tentangnya dan kini adalah fakta yang seterusnya.

Sistem demokrasi berpilihanraya seperti yang diamalkan kini mewujudkan kerajaan yang PENAKUT.

Sebelum sesiapa melontarkan kemarahannya dengan kenyataan dan perkataan itu, biar saya katakan bahawa ini adalah realiti yang tidak dapat disangkal sesiapa termasuk anda yang sedang membaca!

Mari kita lihat dahulu kepada situasi yang lebih sederhana.

Gambarkan seorang ayah yang mempunyai anak remaja yang sedang membesar. Oleh kerana kegagalan si ayah mendidik si anak atau entah pengaruh kawan-kawan si anak, maka anak bertukar menjadi liar dan sukar dikawal.

Anak ini balik rumah lewat malam dan menjerkah agar dibukakan pintu rumah yang berkunci, lalu si ayah bangun membuka pintu untuk anaknya. Anak pula memarahi si ayah kerana lambat membuka pintu dan si ayah diam sahaja.

Anak perempuan keluar rumah mendedah aurat, dibawa lelaki membonceng motosikal ke hulu ke hilir dan si ayah tidak berani hendak menegur.

Bahkan sehingga ada yang lebih teruk lagi, kawan lelaki anak perempuannya itu berani datang ke rumah mengambil anak perempuan ini untuk diusung ke sana ke mari tanpa si ayah menegah sepatah pun.


Anak lelaki bahkan perempuan juga berpakaian seluar pendek, boxer, mini skirt di dalam dan di luar rumah, anak lelaki memakai rantai tidak mampu ditegur atau dimarahi oleh si ayah.

Anak tidak solat, tidak puasa dan tidak pergi bersolat Jumaat sambil terlentang menonton tivi atau tidur terbongkang di rumah, si ayah takut untuk menegur.


Dan bermacam2 lagi contoh yang banyak jika hendak disenaraikan.

Apakah pendapat anda tentang seorang ayah yang seperti itu?

Ayah jenis apakah itu?

Penakut dengan anak sendiri sehingga membiarkan kemungkaran dan kerosakan perangai anaknya tanpa ditegur dan dididik sepatah kata?


Alasannya terlalu sayang mungkin.
Takut anak lari dari rumah mungkin.
Tidak mahu kecoh-kecoh kerana nanti anak melawan cakap akan mendatangkan malu kepada jiran mungkin.
Mengharap anak berfikir sendiri, insaf dan kemudian berubah mungkin.

Apakah alasan2 dapat diterima bagi menjustifikasikan tindakan yang tidak langsung menggambarkan kedudukan seorang ayah itu?

Bagi saya tidak samasekali!

Seorang ayah patut bersifat sebagai seorang ayah. Ia perlu kepada ketegasan walaupun ia juga perlu mendengar dan menyelami fikiran, hasrat dan cara berfikir anaknya namun kendali keputusan dan tindakan adalah terletak di tangannya.

Tidak semestinya mendengar dan meraikan fikiran dan pandangan anaknya memestikan ia mengikut telunjuk anaknya, bahkan ia lah yang semestinya mendidik dan memandu cara berfikir anaknya dengan menunjukkan baik dan buruk berdasarkan pengalaman hidup dan pengetahuannya serta kedudukannya sebagai bapa dan pemimpin keluarga.

Jika anak sudah di peringkat remaja yang masih tinggal bersama namun tidak bersolat 5 waktu misalnya, si ayah patut mengambil tindakan tegas menghalau saja keluar dari rumah itu setelah disuruh dan dinasihati sebaiknya.

Ada ayah yang berani melakukan sebegitu?
Zaman dahulu ada yang melakukannya.. Zaman kini? Si ayah pun 2 X 5 tidak bersolat.

Penyakit takut tak bertempat ini kini semakin merebak pula kepada guru2 di sekolah yang takut untuk menegur murid yang melakukan kesalahan dan pelanggaran disiplin.

Takut disaman, keluar berita di dalam akhbar, kereta dicalarkan, dibelasah di luar pagar sekolah dan sebagainya......

Nah, sampai di sini kita mengalihkan kembali pandangan kepada skop perbincangan kita yang sebenarnya iaitu kepincangan demokrasi sehingga mewujudkan sebuah kerajaan yang TAKUT kepada rakyatnya sendiri.

Sama seperti keadaan si ayah tadi, maka kerajaan yang terlahir daripada sistem undian majoriti 5 tahun sekali seperti di negara kita ini sentiasa di dalam kebimbangan dan ketakutan untuk melaksanakan satu-satu tindakan.

Kita boleh melihat unsur2 ketakutan dan kebimbangan itu di dalam tindak-tanduk perlaksanaan satu-satu dasar.

Ada dasar yang diwar-warkan berdegar-degar hendak dilaksanakan, namun akibat desakan sesetengah golongan maka akhirnya ia lenyap begitu sahaja. Contohnya banyak sekali. Anda yang sering membaca akhbar pasti akan teringat contoh2 yang saya bayangkan itu.

Kemungkaran2 yang dipromosikan terbuka di media2, billboard2 iklan serata negara, hiburan melampau di media2 dan lain2 lagi, ada kerajaan mengambil langkah menghentikannya beransur2? Ataukah semakin berleluasa jadinya?

Apakah punca ketakutan tersebut?
Kehilangan populariti yang membawa kepada kekurangan sokongan seterusnya kekurangan undi lalu BOOM! Tumbangnya kerajaan!

Itulah mimpi ngeri yang tidak mahu dialami oleh mana2 pihak pun yang berada di tampuk kuasa. Baik yang sedang berkuasa mahupun yang sedang mengidam kuasa.

Ketakutan ini mendorong sesebuah kerajaan itu melakukan sesuatu mengikut telunjuk dan kemahuan masyarakat terbanyak sekalipun kemahuan masyarakat terbanyak itu sungguh sesuatu yang tidak baik samsekali.

Tidak mampu untuk menegur, tidak mampu untuk mengambil tindakan...

Kerajaan jenis apa ini yang takut kepada rakyatnya sendiri dalam melaksanakan kebaikan, mendisipilinkan kehidupan dan menegur kesalahan mereka?


*****Malam ini adalah malam Tahun Baru Cina 2012.
Saya memiliki seorang bayi berusia 2 bulan yang baru sahaja dapat tidur setelah semenjak petang tadi memeningkan kepala ibunya akibat kembung perut yang menyerangnya.

Tidak sampai setengah jam ia tidur, dan jam menunjukkan hampir pukul 12 tengah malam dan tiba2 berdentum di sana sini dengan bunyi mercun sehingga mengejutkan bukan sahaja bayi bahkan orang2 tua dan sesiapa sahaja yang sedang tidur atau berehat!

Saya angkat topi dan tabik hormat kepada anda jika anda di kedudukan saya dan anda tidak merasa marah sedikit pun!
Tetapi saya amat marah!

Hal sebegini sudah lama. Bukan sahaja di malam Tahun Baru Cina seperti malam ini, malam Awal Tahun Baru, malam 2 Hari Raya, Deepavali, Krismas dan macam2 perayaan lagi pasti akan ada letupan mercun yang membingitkan dan sangat mengganggu di waktu malam.

Bakaran mercun, ceramah2 dan konsert2 di tempat terbuka, bacaan2 Al Quran yang diperdengarkan sebelum masuk waktu di masjid2 dan surau, lagu2 dan muzik2 ketika kenduri kahwin, khutbah Jumaat, solat dan wirid yang memakai speaker luar dan lain2 lagi yang mana sistem bunyi semua itu  mengganggu ketenteraman awam patutlah dilarang sama sekali. Lebih2 lagi di waktu malam hari.

Kecuali azan yang mengambil masa tidak sampai 5 minit setiap kali, maka semua yang tersebut di atas dan seumpamanya mestilah dikenakan denda yang tinggi atau penjara beberapa hari atau apa saja tindakan yang difikir perlu bagi sesiapa yang ingkar.

Tetapi saya ragu2 bahawa kerajaan akan mengambil langkah seperti itu.

Anda fikir mengapa kerajaan tidak menggubal dan melaksanakan satu undang2 yang tegas dalam hal ini?

Bersambung..