Thursday, May 24, 2012

MENGANTUK DAN TIDUR

Sekuat dan segagah mana pun seorang manusia itu, tatkala Allah mengirimkan makhlukNya bernama "Kantuk" (rasa mengantuk), manusia itu akan tewas akhirnya.

Kemudian apabila Allah menjadikan "Kantuk" menguasainya, ia pun tertidur. Dan ia benar2 tidak dapat mengawal dirinya. Sehingga air liur yang meleleh keluar daripada mulut sendiri pun tidak dapat ditahannya.

Demikianlah manusia itu. Ketika jaga ia seorang yang menyombongkan diri di bumi Tuhannya. Namun tatkala tidur, ia tidak ubah seumpama kain buruk pengelap kaki di pintu bilik air.

Ajaibnya, ketika kembali jaga ia kembali lupa bahawa dirinya, nyawanya, rezekinya, hidup matinya, bahkan segala-galanya, semuanya di dalam genggaman Allah Taala.

Tahukah engkau apakah hakikat ungkapan di dalm genggaman Allah Taala?
Andai Dia Berkehendak merenggutnya, secara tiba-tiba manusia itu kehilangan segala!

Jika kita memikirkan ini sahaja, nyatalah kepada kita akan lemahnya manusia dan Maha Berkuasanya Allah Ta'ala.

Dengan itu juga akan ternampaklah kepada kita serba sedikit rahsia, mengapakah Allah menyebutkan di dalam Ayatil Kursi :-

 

"Allah, Tiada Sembahan Yang Sejati melainkan Dia. Yang Maha Hidup lagi Maha Menguruskan (makhluk-makhlukNya). Dia tidak pernah disentuh rasa mengantuk dan Dia pula tidak pernah tidur...."