Wednesday, August 24, 2011

BAGAIMANA MENGHAFAL AL-QURAN - 2

( Jika anda ingin terus kepada cara2 praktikal menghafal, sila klik siri terakhir(3) di SINI )


OK!

Kita sambung kembali fasal cara-cara nak menghafal Quran. Tapi...! Sebelum itu, niat adalah sangat penting. Kena selalu tanya diri sendiri / muhasabah : "Mengapa aku nak menghafal Quran..?"

"Supaya aku dipanggil Al-Hafiz?"
"Dapat offer jadi Imam Tarawih?"
"Kemudian ada makcik-makcik dan pakcik-pakcik yang menjadi makmum terpikat dengan alunan lemak merdu dan tarannum bacaan akan offer jadi menantu diaorang?"
etc..

Hmm, di bulan Ramadhan yang mulia ni banyaklah masjid dan surau yang mengambil Imam-imam Hafiz mengimamkan tarawih. Ini sesuatu yang bagus, alhamdulillah. Aku sendiri setiap kali tiba Ramadhan pasti ada pertanyaan; "Tahun ni jadi imam kat mana?"
Dan jawapan standard aku adalah; "Hoho, aku jadi makmum je! Heh!"

Aku pun tak tahu nak terangkan pada orang lain mengapa aku tidak berminat lagi -buat masa ini- menjadi imam tarawih secara rasmi ni. Seingat aku adalah 7 tahun lepas agaknya, di masjid UTM. Kalau ada yang minta bantuan semalam dua tu bolehlah. Apapun, menjadi imam tarawih ni sebenarnya bagus untuk melancarkan hafalan. Nak nak ada masjid yang sanggup buat 1 juzuk satu malam. Memang bagus untuk imam tersebut. Kalau buat 8 rakaat pun boleh, dengan syarat 1 rakaat baca 1 rubu' (tanda bunga di dalam Al Quran- setiap juz mempunyai 8 rubu'/maqrak).

Hoh! Dah terlajak bernostalgia la pulak!

Kembali kepada tajuk.

Jika anda sudah mendapat niat yang baik, atau jika belum lagi mendapat niat baik sekalipun, mulakan projek menghafal dengan mendapatkan sebuah mushaf Al Quran yang sederhana besar. Ukuran seperti mushaf yang biasanya dihadiahkan kepada jemaah haji. Jangan mushaf yang besar atau juga mushaf saiz poket. Mushaf saiz poket sesuai hanya untuk mengulang hafalan. Anda boleh melihatnya sekali sekala ketika tersangkut ayat-ayat yang sukar mungkin ketika anda mengulang sambil berjalan atau di dalam kenderaan dan sebagainya.

Mushaf tersebut seeloknya Mushaf Rasm Utsmani yang berisi 15 baris di dalam setiap mukasurat, yang mana ayatnya tamat pada setiap akhir muka surat itu tanpa bersambung ke muka sebelah seperti mushaf-mushaf sebelum tahun 90-an dahulu yang biasanya daripada India, Rasm Hija-i (seingat saya mushaf seperti ini sudah dilarang penggunaannya di Malaysia).

Pastikan mushaf yang anda gunakan tersebut adalah mushaf yang sama tanpa dikongsikan dengan adik, kakak, abang, bapa mentua dan lain-lain. Eksklusif milik anda sahaja! Daripada mula menghafal sehingga selesai, pastikan hanya menggunakan satu mushaf tersebut sahaja.

Jadi, sekarang anda sudah memiliki niat dan sebuah mushaf. Lalu anda pun ingin menghafal bukan?

Nanti dulu! Kita sambung nanti, insyaAllah..

SILA KLIK LINK BERIKUT UNTUK SIRI TERAKHIR:-
SIRI 3 (PENUTUP)

A TRIBUTE TO FAKIRFIKIR


Dalam banyak-banyak blog yang aku baca, hanya satu blog saja yang aku menjadi 'follower'nya. Blog tersebut adalah blog Saudara FakirFikir.

Bagi aku, blog beliau adalah unik, bukan dari segi template yang berwarna warni dengan widgets yang menyemakkan atau mouse pointer yang berkelip-kelip etc, tetapi dari segi pengisiannya yang berilmu dan santai dengan penggunaan bahasa yang sedap atau mengalir.

Boleh dikatakan ianya berkisar kepada kisah kehidupan dan membawa kita untuk lebih banyak menilik diri sendiri dan masyarakat. Tentu saja hal ini wajar disebabkan tuan blog tersebut sedang 'on the way' menyelesaikan PhD di dalam bidang psikologi. Dengar-dengarnya, dalam sehari dua ini misi PhD beliau akan tamat.

Aku berdoa semoga beliau berjaya dengan cemerlang dan dapat pula meneruskan projek memandaikan masyarakat seperti yang beliau rencanakan bersama Dr. Ben. Ameen.

Aku menulis entry ini bukanlah untuk memuji beliau sehingga membuatkan beliau binasa dengan pujian, tetapi hanyalah sebagai satu penghargaan kerana banyaknya manfaat yang aku dapat daripada blog beliau.

Namun seperkara yang menjadikan blog beliau amat menarik adalah sifat tawadhuk a.k.a merendah diri beliau yang terasa pada kita melalui tulisannya sekalipun beliau sudah di tahap PhD. So, itu pengajaran paling utama.

That's all folk.

***