Saturday, September 10, 2011

BEZA ILMU DAN MAKLUMAT- SIRI 1


Salam.

Dunia hari ini menyaksikan maklumat dapat diperolehi hanya di hujung jari. Anda boleh menaip satu kata kunci di halaman Google dan dalam masa hanya beberapa saat akan ditampilkan link-link berkaitan maklumat yang anda inginkan itu.

Kerana itu ada juga kalangan yang menjadikan Kitab Google sebagai rujukan ilmu agama mereka. Hal ini tidaklah salah, namun kita perlu berhati-hati di dalam memilih website-website dan blog-blog tersebut. Kadangkala, kemudahan mengakses maklumat ini telah menjadikan sebahagian golongan merasakan diri mereka sudah cukup berilmu. Sabar.. Nanti dulu..

Berilmu tidak sama dengan sekadar bermaklumat.

Kita mungkin memiliki ribuan e-book berupa kitab-kitab rujukan muktabar di dalam laptop, boleh menaip entry di dalam blog dengan menyertakan rujukan lengkap dengan mukasurat kitab-kitab yang tebal-tebal dari e-book yang kita miliki, namun itu bukanlah petanda bahawa kita sudah berilmu.

Kadangkala kita melihat sesuatu artikel yang disertakan dengan puluhan rujukan daripada kitab-kitab muktabar yang besar-besar yang berjilid-jilid yang jika disusun di rak buku pasti ia akan mengambil ruang yang banyak, yang ditulis oleh seorang penuntut tahun pertama jurusan kejuruteraan mekanikal di sebuah IPT contohnya.

Pastinya orang yang berbelas-belas tahun menekuni bidang Pengajian Islam secara khusus dengan belajar dan mengajar pun akan terheran-heran melihatkan nama-nama kitab yang disenaraikan di dalm artikel yang dicontohkan di atas. Ini kerana ia sedia mengetahui bahawa kitab yang disenaraikan itu bukanlah kitab-kitab yang menjadi teks pengajian peringkat bawahan di dalam tingkat-tingkat pengajian Islam secara bersistem, tetapi merupakan silibus dan teks kajian peringkat tinggi.

Namun, penulis artikel tersebut, yang pastinya majoriti masanya dihabiskan untuk assignment, kuliah, ko-kurikulum, persatuan dan seribu satu macam aktiviti mahasiswa, merujuk kitab-kitab yang tersebut!

Bersambung...

***

KLIK LINK BERIKUT UNTUK SIRI 2 DAN SIRI 3

BEZA ILMU DAN MAKLUMAT SIRI 2
BEZA ILMU DAN MAKLUMAT SIRI 3


2 comments:

Supyan said...

Saya setuju, ilmu tidak sama dengan maklumat, dan saya kongsikan sedikit pandangan mengenainya di http://supyanhussin.wordpress.com/2012/03/30/falsafah-huruf-ain-membezakan-maklumat-dan-ilmu/

alfindani said...

Terima kasih Dr. atas kunjungan ini. Saya juga telah membaca huraian Dr tersebut.

Saya kira mungkin boleh diperluaskan lagi huraian tersebut untuk manfaat bersama.

Terima kasih sekali lagi.