Tuesday, January 7, 2014

SATU PERSOALAN


Wahai orang yang telah dipakaikan pakaian kemuliaan!
Apakah yang membuatmu sanggup melumurinya dengan najis kemaksiatan?


NOTA-NOTA: FIQH AL-USRAH


Nikah Mut'ah..

Syeikh menerangkan panjang lebar tentang mengapakah mut'ah itu diharamkan. Setelah membentangkan dalil2 daripada Hadith2, maka dibentangkan pula dalil2 ma'qul (iaitu dalil2 aqli).

Apakah logiknya mut'ah itu diharamkan?
Kerana salah satunya ia menghilangkan kehormatan dan kemuliaan wanita yang diangkat tinggi oleh Islam.

Seorang wanita, ketika ia kecil dan meningkat remaja, ia dipelihara dan dijaga oleh bapanya. Sekiranya bapanya meninggal, maka tanggungjawab itu berpindah kepada datuknya atau saudara2 lelakinya atau bapa2 saudaranya sebelah ibu atau ayahnya.

Setelah ia berkahwin, maka ia berada pula dibawah penjagaan suaminya. Lalu ditakdirkan mereka memiliki anak2, maka seandainya suaminya meninggal terlebih dahulu, anak2nya akan mengambil alih tugas menjaga dan mengurusinya. Seandainya anak2nya telah meninggal dan ia memiliki cucu-cicit, maka mereka pula yang akan menjaganya. Si ibu atau nenek ini ibarat permaisuri di dalam keluarga itu.

Demikianlah yang ditetapkan Islam sekiranya ia berlaku di atas perkahwinan yang sah. Namun, apakah hal ini akan berlaku pada perkahwinan mut'ah?

Tidak sama sekali. Bahkan nikah mut'ah hanya menjadikan perempuan2 ibarat barang jualan yang sangat murah nilainya. Percayalah, wanita2 yang rela dimut'ahkan tidak akan dipandang mulia baik oleh masyarakat mahupun oleh lelaki2 yang bermut'ah dengannya.

Sampai bilakah ia akan dimut'ahkan? Selama mana kecantikannya masih wujud sahaja. Ketika umur sudah meningkat, kulit tidak lagi tegang, wajah tidak lagi berseri, mata tidak lagi bersinar ceria, ia tidak lagi bernilai di pasaran mut'ah.

Alangkah jauh bezanya wanita ini dengan wanita yang melalui pernikahan yang sah di sisi syarak.

Kata Syeikh lagi:

Seorang Dr. kawan saya (Misri juga) bercerita ketika beliau berada di sebuah negara di Eropah. beliau telah melihat seorang perempuan tua yang terketar-ketar ingin mengupas epal dan memakannya. Peristiwa ini berlaku di dalam sebuah keretapi bawah tanah (syeikh menyebutnya Metro).

Melihat keadaan wanita tua berkenaan, kawan saya ini menolong nenek tua tersebut mengupas dan menyuapnya. Lantas tiba2 wanita tua itu menangis dengan sebuah tangisan yang meruntun.

Lalu kawan saya seraya bertanya: "Apakah yang membuatmu menangis begini wahai ibu?"

"Saya punya beberapa anak, dan hingga saat ini sudah hampir 30 tahun saya tidak dipedulikan oleh mereka. Dan kini seorang asing (kawan saya itu) melakukan hal yang sungguh saya terfikir ini kepada saya. Hal ini menjadikan saya begitu hiba.." ujar nenek tersebut.

Apakah yang membuatkan anda melakukan hal ini kepada saya seorang yang tidak pun anda kenali? tanya wanita tua itu.

Kawan saya berkata:
"Demi Allah! Jika di negara kami, wanita2 seusia puan tidak akan dibiarkan begini. Bahkan mereka adalah sebenarnya dianggap Ratu di dalam rumah2 kami. Saya ketika memandang puan teringatkan kepada ibu saya yang hampir seusia puan. Dan agama kamilah yang mengajarkan kami hal sebegini".

"Apakah agama kamu yang mengajarkan hal ini?" tanya nenek tersebut.

Syeikh berkata: Dan inilah penyebab yang menjadi masuknya wanita tersebut ke dalam agama Islam..

Dan saya sendiri -sambung Syeikh-, ketika mula2 datang ke Malaysia, saya terlihat seorang perempuan tua yang bongkok mengayuh basikal dan terketar-ketar pergi ke pasar untuk membeli sayur2an dan buah2an.

Ini adalah kerana ia adalah seorang perempuan Buddha (Cina). Seandainya ia adalah seorang perempuan Muslimah, tentunya hal itu tidak berlaku kerana akan ada anak2nya yang menguruskan segala keperluannya.

Begitulah kemulian yang diperolehi oleh seorang wanita apabila ia melalui perkahwinan yang sah. Dan nikah mut'ah menafikan kemuliaan ini daripada seorang wanita...

Dan Syeikh terus menyambung penjelasannya..

Namun waktu tidak mengizinkan aku menyambung catatan ini buat masa ini..


~alfindani~ 
12.39 pm. 07 Januari 2014. Selasa