Wednesday, January 4, 2012

BAGAIMANA SEHARUSNYA KITA BERPOLITIK? - #2

Sambungan..

Tidak sesuainya demokrasi dengan cara berpolitik mengikut syariat dapat kita bayangkan mengikut situasi berikut:-

Kita bayangkan seandainya puak2 LGBT (anda boleh menggooglenya sendiri jika belum tahu maknanya) menjadi majoriti yang bermakna undi (baca: kuasa) penentu di dalam suatu kawasan Parlimen. Lalu, oleh kerana sistem demokrasi menentukan kemenangan berdasarkan undi terbanyak, maka pihak parti2 yang bertanding akan berusaha memenangi hati golongan ini dan golongan tersebut pula akan mengambil kesempatan membuat tuntutan2 mereka. Dan anda boleh bayangkan cerita selanjutnya.

Demikian juga jika sesebuah negara, majoriti pengundinya adalah masyarakat yang tidak beragama (dalam ertikata tidak mengamalkan hidup beragama), yang mahukan kebebasan tanpa batas agama dan adat (yang baik2 saja) , apakah anda mengira pilihan mereka adalah pilihan yang baik?

*Penilaian tentang "baik" itu sesuatu yang subjektif dan relatif. Boleh jadi sesuatu yang dianggap baik oleh sesuatu kelompok tidak baik pada pandangan kelompok yang lain. Oleh yang demikian kita mesti kembali kepada penilaian Allah SWT tentang apakah yang dikehendaki dengan kebaikan di sisiNya. Tentu apa yang baik di sisi SyariatNya.

Nanti ada pula yang menjawab: "Agama lain pun menganjurkan kebaikan juga!". Jika anda seorang Islam dan anda masih mengakui dan mengiktiraf agama lain sebagai baik juga sebagaimana Islam, maka ia berbahaya kepada aqidah anda.  

Tak apa, hal ini kita bincang nanti2 lah.


Kembali kepada perbincangan asal kita.
Meskipun demokrasi dengan segala kepincangannya itu (dan banyak lagi), tetapi disebabkan kita kini berada di dalam sistem ini, maka mahu tidak mahu kita perlu menyertainya (dengan syarat2nya -kena buka entry lain pula nanti untuk topik syarat2 ni-)

Jika anda seorang yang sudah merasa amat mual dengan kerenah para politikus (memang benar pun), atau merasa demokrasi bukan ajaran Islam a.k.a bid'ah dholalah (betul bukan dari ajaran Islam, tapi bid'ah dholalah tu tidak tepat kerana ini adalah urusan pentadbiran, yakni urusan keduniaan, maka tidak tepat jika diistilahkan bid'ah dholalah), atau disebabkan anda mengatakan ia bukan "cara Nabi SAW" atau lain2 sebab, LALU anda mengambil keputusan tidak ingin mengambil tahu lagi hal politik DAN tidak mahu mendaftar sebagai pengundi atau tidak mahu mengundi, MAKA ini adalah sikap yang SAMASEKALI TIDAK TEPAT!

Sabar! Nanti dulu!
Kenapa saya katakan sikap anda itu tidak tepat? Kerana jika sikap sebegitu diambil oleh ribuan, atau ratusan ribu mereka yang layak mengundi di dalam negara ini dari kalangan orang Islam sedangkan golongan bukan Islam tetap keluar mengundi, anda bayangkan apa yang bakal terjadi!

Dengan itu, sikap kita yang pertama di dalam berpolitik adalah mengambil tahu perkembangan politik semasa negara khasnya dan dunia secara amnya serta mendaftar diri sebagai pengundi dan gunakan hak anda untuk mengundi.

Inilah jawapan yang pertama bagi tajuk entry kita.

"OK! Tapi, kalau kami mengundi, nak pangkah siapa nanti?"

Soalan tu, kita jawab nanti2.. OK? Cun!
Jom solat dulu!

Bersambung...

No comments: