Sunday, March 31, 2013

LEPAK MAHMUDAH BERSAMA BUKU JALANAN JITRAAlhamdulillah semalam (Sabtu) aku berkesempatan hadir ke Tasik Jitra untuk lepak2 bersama penggerak2 Buku Jalanan Jitra. (Nak tahu tentang Buku Jalanan boleh Google saja).

Projek ni berjalan dua minggu sekali.

Bertemankan hembusan angin, daun kelapa meliuk lentok, suasana memang ketara "cool".
Si Taufiking tak nampak pulak. Masih ber"honeymoon" lagi.
Memanglah! Dia baru saja kahwin Sabtu Isnin lepas.

Orang pun ramai singgah tengok2 dan belek2 dan baca2. Genre2 buku yang disediakan bukanlah dari kategori terlalu berat. Sesuai dengan konsep santai. Ada novel2, buku2 puisi, majalah2, buku2 terbitan sendiri, zine dan seumpamanya.

Depa juga mendeklamasikan puisi2 daripada buku2 yang tersedia. Sapa sapa yang nak menyerlahkan bakat terpendam pun boleh.

Ini memang satu usaha yang bagus dan baik. InsyaAllah sapa2 nak ikut sekali boleh la mai di Taman Tasik Jitra atu boleh pi mana2 Buku Jalanan yang berdekatan. Hampir seluruh Malaya dah ada projek ni la ni.

Berikut ni sedikit gambaq aku ambik dari facebook depa.Ni semua orang2 kuat projek niBUKU #5 - TEGURAN SUCI DAN JUJUR TERHADAP MUFTI JOHORUPDATE TERKINI SAYA TENTANG EDISI RUMI ADA DI (KLIK)

Buku ni ada juga beberapa kali dirujuk di dalam tulisan2 Dr.MAZA.

Edisi ruminya ada di pasaran. Tapi ini adalah edisi yang "rare" dan klasik.

Cetakan pertama dan hadiah daripada Muhammadiah Singapura.

Daripada koleksi2 buku2 & majalah2 lama Tok Ayah saya yang diberi oleh Wan ketika ziarah ke rumah beliau beberapa bulan sudah.

Buku ini bercerita tentang Kaum Muda yang disalah pahami dan dilabelkan dengan tuduhan2 dan dakwaan2 oleh Tuan Mufti Johor ketika itu.

Oleh kerana dakwaan itu kelihatannya serius dan mengundang nama yang buruk buat yang terdakwa kerana ia tersiar dan dibaca oleh massa, maka bangkit Hamka sebagai seorang tokoh Kaum Muda menjawab tuduhan2 tersebut.

Sekalipun begitu dapat dilihat akhlak yang terpelihara daripada Hamka di dalam menegur Tuan Mufti sekalipun wujud juga ayat2 yang pedas2 di celah2nya.Sesiapa yang berhasrat mengetahui apakah yang telah dikatakan oleh Mufti sehingga menjadi penyebab munculnya buku ini serta apakah pula jawapan Hamka satu persatu terhadap kenyataan Mufti itu bolehlah mencari cetakan baru buku ini di mana2 kedai buku.