Monday, June 20, 2011

NYANYIAN BUKANLAH JALAN MENUJU TUHAN...

Nyanyian terkadang boleh menjauhkan seseorang daripada Tuhan.

Hati yang (terlalu) disibukkan dengan selain ingatan kepadaNya akan mewariskan kekesatan dan kekasaran serta keliaran daripada meraih limpahan cinta dan kasihNya.

Sebuah gelas yang penuh berisi air tidak mungkin dapat lagi diisi, melainkan air keruh ingatan kepada selainNya ditumpahkan bagi digantikan dengan air cintaNya yang bening dan suci.

Aku pernah menulis berkenaan nyanyian di sini dan sini, bukanlah bertujuan mengajak sesiapa untuk memenuhkan ruang hatinya dengan lagu-lagu atau menghabiskan umurnya dengan mendengar lagu-lagu semata. Kalla wa Haasya.

Aku menulisnya sekadar untuk menjernihkan keruh pemikiran sesetengah manusia yang melulu mengharamkan apa saja yang bernama nyanyian dan lagu-lagu.

Demikianlah..

Nyanyian bukanlah jalan menuju Tuhan. Ia hanyalah kekadang penghilang lelah di dalam perjalanan. Seumpama para penanggung barang di limbungan kapal, yang melantunkan nyanyian bagi melupakan kelelahan dan letihnya badan, lalu barang-barang diangkut satu demi satu berterusan seolah ringan.

Jalan menuju Tuhan itu panjang. Laluannya pula penuh ranjau dan jurang. Maka sekali-sekala diperlukan nyanyian sekadar menghilangkan kelelahan mengarung sebuah kembara yang akhirnya adalah syurga.

PILIHANRAYA KE -13

Kali ke -13 pilihanraya,
Para penyokong Pakatan bergembira.

Gegak gempita seluruh Malaysia,
Barisan tumbang, Pakatan berkuasa.

Namun gembira bertukar duka,
Kala Si Dajjal menampakkan muka.

Penyesalan di mana-mana,
Apa daya, Si Dajjal pandai bermain kata.

Berkelahi sesama bangsa,
Orang lain merebut laba.

Jika waktu itu sudah tiba,
Seseorang usah mencela, selain dirinya semata.
BAGAIMANA ANDA MENDENGAR LAGU?

"Jika anda berpendapat lagu itu haram, sila abaikan entry ini. Terima kasih".


Di bawah adalah lirik sebuah lagu daripada kumpulan The Beatles bertajuk : "The Long And Winding Road" .

The long and winding road
that leads to your door
will never disappear
I've seen that road before
It always leads me here
Lead me to you door

The wild and windy night
that the rain washed away
Has left a pool of tears
crying for the day
Why leave me standing here
let me know the way

Many times I've been alone
and many times I've cried
Any way you'll never know
the many ways I've tried

But still they lead me back
to the long winding road
You left me standing here
a long long time ago
Don't leave me waiting here
lead me to your door


Baiklah! Apa yang anda rasakan setelah mendengar lagu tersebut? Atau membaca lirik di atas.
Jawapannya terpulang kepada anda. Apa yang anda fikirkan dan apa yang anda bayangkan. Jika anda teringatkan kekasih lama, anda akan terbayangkannya. Jika anda terkenangkan kawan lama, anda akan teringatkannya.

Nah! Ada pula sebahagian manusia yang hatinya penuh dengan ingatan kepada Allah, hari akhirat, sengsara perpisahan, hangat kerinduan kepada Tuhan dan akhirat, kelelahan menempuh jalan pencarian yang panjang dan penuh ranjau untuk menuju Allah etc.... Maka, seorang yang seperti ini, mendengar lagu sebegini pun akan membawa perasaannya kepada ingatan-ingatan tersebut.

Sebahagian orang menafikan hal-hal seumpama ini, dan ada pula yang melihat asal saja dari Barat semuanya Haram, maka "janganlah kamu berkata dengan lidah-lidah kamu yang dusta itu :ini halal dan ini haram; untuk mengada-ngadakan kedustaan ke atas Allah.."

Jadi, jika engkau tidak tahu, baiklah engkau diam!


p/s: Ini adalah terpakai bagi hal-hal yang mubah/harus (dibenarkan) sahaja. Maka jika ada orang yang melihat kepada aurat wanita atau sesuatu yang diharamkan dengan beralasan untuk menghayati keindahan ciptaan Allah, sesungguhnya itu adalah berakar daripada kejahilan atau mempermainkan agama.

BAGAIMANA MENGHAFAL AL-QURAN - 1
(Jika anda ingin terus kepada cara2 praktikal menghafal sila terus klik siri terakhir di SINI )


Hafal Quran? Senang ke?

"Err, senang le jugak! Tapi, biasa la kan! Kat dunia ni mana ada yang senang! Nak senang-senang ni tunggu kat syurga le"..

Macammana kau boleh hafal Quran sampai 30 juzuk eh? Respek ar..! (kagum)

"Alah, biasa je tu! kau pun boleh hafal sebenarnya. Semua orang pun boleh. Cuma nak dengan tak nak je. Then cepat atau lambat je. Boleh tu, semua boleh insyaAllah..".

Ada teknik istimewa ke nak hafal ni? Boleh kongsi?

"Hurmm... Ok!

Firstly, kena bersihkan hati dulu. Ibaratkan macam bekas la. Kalau bekas tu kotor, macammana kau nak isikan megi, betul tak? Kena basuh dulu.

Haa..! Hati kita pun macam tu la jugak. Nak isi Quran ni, tapi dah penuh dengan sampah sarap maksiat bagai. So, kena clean up dulu apa-apa yang patut. Dah bekas tu cuci bersih, baru bleh letak megi, eh, Quran kat dalam.

Ok? Tu first step.. nanti kita lihat seterusnya, insyaAllah..".

SILA KLIK LINK BERIKUT UNTUK SIRI SETERUSNYA:-
SIRI 2
SIRI 3 ( CARA2 MENGHAFAL )