Wednesday, January 4, 2012

BAGAIMANA SEHARUSNYA KITA BERPOLITIK? - #1

Politik adalah sesuatu yang amat menarik minat aku sedari kecil. Kerana politik berhubungkait dengan boleh dikatakan segala perkara di dalam kehidupan kita.

Pendidikan berkait politik, agama berkait politik, hiburan berkait politik, pentadbiran berkait politik, sukan, kebajikan, kehakiman dan semua aspeknya.

Berbicara perihal politik jangan hendaknya menjadikan kita sempit cara berfikir dengan spontan menggambarkan ia dengan politik kepartian, hijau dan biru, dacing dan bulan mengambang, keris dan mata All seeing eye, atau fulan itu dan fulan ini. Namun inilah yang banyak terjadi.

Politik adalah suatu jalan, satu seni, satu kepakaran yang memerlukan asahan minda yang tajam, satu gerakan mengunggulkan suatu negara, agama atau bangsa, satu kelicikan mendepani cabaran dan pelbagai lagi.

Oleh kerana itu, politik memerlukan hati2 yang beriman, jiwa2 yang yang yakin dengan janji2 Tuhan, minda yang tajam menganalisis sekitaran dan putaran roda zaman, firasat dan ilmu kejiwaan yang mampu membaca dan merangka taktik dan strategi berpandukan tanda2 dan membedah berita di sebalik berita2, kepintaran yang sempurna, kesabaran yang maksima serta kemahuan yang tega.

Ternyata apabila sedemikian, tidak semua layak untuknya. Apalagi untuk turut sama menjadi pembuat dan penentu keputusan politik sesebuah negara. Namun datang demokrasi menghalalkannya...

Berpolitik cara demokrasi, nenek tua kurang upaya yang sudah tidak ingin lagi mengambil tahu perkembangan semasa negara pun turut sama disorong berkerusi roda bagi menentukan nasib negara.

Berpolitik cara demokrasi, seorang pemuda yang tidak tahu-menahu selain "hura-hura" turut diajak menentukan nasib negara.

Berpolitik cara demokrasi, rakyat di hujung negeri yang maklumatnya dari akhbar perdana atau akhbar lidah parti, berita tivi atau ceramah anjuran parti, atau sekadar telahan-telahan dan kesimpulan2 dari sembang2 kedai kopi, turut sama digesa menetukan nasib negara. Sedangkan maklumat yang berat sebelah sudah tentunya tidak dapat mendatangkan sudut pandang yang adil.

Berpolitik cara demokrasi, selak kain sana selak kain sini, gelar buruk sebelah sana gelar buruk sini, umpat sana umpat sini, caci sana caci sini, hanya kerana kerusi persaudaraan Islam tolak ke tepi, biar menang jadi arang kalah jadi abu. Asal geng kita biar kafir sekalipun, beri undi, walaupun lawan yang satu lagi Muslim, hanya berlainan parti.

Jika anda seorang Muslim, lalu di kawasan anda seorang Muslim calon parti lawan bertanding melawan calon bukan Muslim parti komponen/ sepakatan parti anda, siapakah calon yang akan anda pangkah? Jika anda memangkah calon bukan Muslim, maka ketahuilah (dalam bahasa yang sopannya) bahawa anda telah menjadikan Islam itu lebih rendah.

Seorang Muslim selamanya lebih tinggi berbanding seorang kafir, sekalipun si Muslim itu seorang hamba yang hitam sedangkan si kafir itu tetaplah tidak dianggap mulia sekalipun ia seorang raja.

Apakah anda akan mengatakan Umayyah bin Khalaf -penguasa kafir Quraisy Makkah- itukah yang lebih mulia, atau hambanya Bilal yang lebih mulia? Apakah sebabnya? Tentunya nilaian Islamnya.
Namun, politik kepartian berasaskan demokrasi telah membutakan sekian banyak matahati Muslim untuk memandang dari jendela ini..


Bersambung..

No comments: