Thursday, February 7, 2013

BUKU #3 - PROPAGANDIS ZAMAN (UPDATED)

UPDATE

Alhamdulillah tamat juga membaca autobiografi ni pada jam 12.23 mlm 08 Jan 2013. Mula dibaca pada 04 Jan sebaik saja pulang ke rumah selepas membelinya.

Memang sangat mantap dan menarik. Padat dengan pengalaman peribadi pengarang dan sarat dengan kupasan mengenai sejarah2 politik zaman itu ( 60an - 70an ) yang mendasari suasana politik hari ini dan masa2 akan datang juga.

Sememangnya aku menggemari tulisan Saudara Subky Latif sejak membaca tulisan2 beliau di dalam majalah2 lama tahun 70an yang pernah dibaca di rumah dan rumah tok dulu2. Masih ingat lagi gambar beliau sedang menemuramah Tun Hussein Onn -kalau tak silap- dengan rambut beliau (Subky) yang panjang (gaya trendy 70 an).

Sepertimana hari ini muncul daripada semalam dan kelmarin, begitu jugalah setiap peristiwa hari ini berantaian dengan sejarah semalam. Maka sudah seharusnya kita memetik pengalaman para old-timer seperti beliau buat panduan membaca zaman kini.

Sangat banyak yang menarik diceritakan. Antaranya:-

~ Pengalaman beliau dengan tokoh2 politik ternama negara.
~ Pengalaman kembara ke Jerman, England, USA dll.
~ Menjadi tetamu kepada keluarga Yahudi semasa di US. Mengutuk dan memberi komen tidak enak serta berterus-terang tentang Yahudi di hadapan hidung Rabai Yahudi sendiri tanpa menyedari identiti mereka. Beliau hanya sedar selepas itu setelah bertanya.
~ Pengalaman mengikut petani yang ditumpangi di Amerika ke kubang babi miliknya.
~ Budaya menarik tentang cara minum masyarakat Jerman yang tidak membazir.
~ Budaya sukarela masyarakat US untuk menerima tetamu asing.
~ Intro ucapan yang menarik semasa di Acheh.
~ Kisah2 menarik semasa di Acheh.
~ Sisi2 peribadi Tan Sri Jaafar Albar, Tan Sri Khir Johari dan lain2 tokoh yang mungkin tidak pernah  dijumpai dalam mana2 tulisan sebelum ini.
~ Cerita di sebalik karikatur menggambarkan Tun Dr. Mahathir sebagai Superman yang disambut tokoh2 UMNO semasa kemasukan semula beliau ke dalam UMNO.
~ Asam garam hidup sebagai seorang wartawan
~ Jerih payah mengasas dan menjayakan sesebuah penerbitan akhbar.
~ Asal usul dan kisah-kisah di sebalik tabir penubuhan parti2 seperti DAP dan Gerakan.
~ Pandangan alternatif mengenai peristiwa 13 Mei 1969.
~ dan banyak lagi.

Ringkasnya anda perlu mendapatkannya untuk mengetahui lebih lanjut. Biografi ini difahamkan akan dibuat sebanyak 3 siri. Ini adalah siri ke 2 yang menyusul setelah siri pertama bertajuk ANAK APAK.

Jika ANAK APAK dulu ada juga gambar2 menarik disisipkan, siri ini dengan ketebalan 629 mukasurat berisi sepenuhnya dengan tulisan.

Namun gaya penceritaan yang menarik menjadikan membacanya bukan sesuatu yang membosankan. Hanya kadang2 ada juga pengulangan cerita di beberapa tempat seperti juga yang berlaku pada ANAK APAK.

Khabarnya jilid ke 3 yang dikatakan terakhir dalam siri autobiografi ini adalah berisi pula pengalaman pengarang di dalam kancah politik.

tamat UPDATE

Lagi 1/4 bahagian untuk dihabiskan.
Recommended!

Tulisan Subky Latif memang sedap dibaca.
Pi cari kat Popular, RM 39. Less 20% kot kalau ada kad Popular.

His eyeglasses quite similar as mine though.No comments: