Thursday, January 12, 2012

MUHASABAH UNTUK PAS - #2

"Jangan engkau mengeji zaman,
kerana zaman tidaklah rosak,
melainkan yang rosak adalah manusianya".

Mungkin ada di antara kita yang telah menonton atau tertonton video aksi muslimat PAS bernyanyi riang meraikan keputusan mahkamah yang semua sedia maklum baru-baru ini.

Sungguh memalukan apabila menyaksikannya. Sungguh tidak dapat dibayangkan pula seandainya mereka itu ibu2, adik2 atau kakak2 kita.

Perkara seterusnya adalah tentang apa yang dinyanyikan itu sendiri. Ada daripada laungan tersebut berbunyi: "Mampus Umno" yang diulang-ulang.

Aduhai, sungguh cetek dan dangkal sekali akal mereka..

Politik demokrasi yang disertai PAS kini adalah memerlukan undi rakyat. Di antara rakyat teramai adalah para penyokong Umno. Jika begitu yang dilaungkan apakah PAS akan berjaya menarik hati dan memikat pengundi-pengundi Umno untuk beralih arah menyokong mereka?

Tentunya tidak samasekali!

Politik antaranya adalah seni memikat dan menawan hati rakyat. Sama juga seperti dakwah. Maka dalam hal ini PAS telah gagal sebenarnya untuk menunjukkan kewibawaannya berpolitik secara matang.

Selama 50 tahun terjun dalam kancah politik demokrasi nampaknya tidak menjadikan PAS semakin matang, bahkan sebaliknya semakin cacamerba dan memburukkan citra Islam itu sendiri.

Islam adalah sesuatu yang indah, namun PAS telah menghuduhkannya.

Jika anda ke restoran yang mempunyai masakan teramat sedap, namun layanan sangat zero, pastinya kelazatan makanan tersebut tidak akan mampu menjadikan anda berkunjung lagi akibat sakit hati dengan sikap pelayannya.

Begitu juga Islam yang sangat indah ini, dibawa dan ditampilkan oleh PAS yang mengaku sebagai pejuang Islam dengan cara yang sangat buruk  menjadikan Islam itu tidak dipandang indah lagi.

Dalam hal ini, ia hanya membuktikan satu perkara, iaitu PAS telah mengabaikan satu teras penting jemaahnya iaitu tarbiyah.

Dapat disimpulkan berdasarkan tindak-tanduk ahli dan penyokong PAS dekad terakhir ini begitu berbeza samasekali berbanding PAS era 80-an yang meriah dengan tarbiyah dengan segala bentuk pengisiannya.

Apakah igauan dan mimpi indah ingin menakluk Putrajaya telah menjadikan PAS seperti hari ini?

Ataukah bersekedudukannya PAS dengan DAP dan PKR secara sumbang itu mungkin penyebabnya?

Wallahu a'lam.

*****
"Bebaskan diri daripada belenggu taksub".

No comments: