Monday, November 2, 2009

JOM BELAJAR SEJARAH !

Salaam.

Di antara subjek yang amat menarik perhatian saya adalah Sejarah. 
Meskipun menyalin nota ( kalau di sekolah dahulu ) amatlah membosankan, namun memerhati dan menyelami peristiwa-peristiwa yang berlaku sangatlah mengujakan. 

Tidak kira sama ada sejarah bangsa, agama, biografi tokoh, pergerakan, negara dan lain-lainnya; semuanya membangkitkan keterujaan bagi sesiapa yang menelaahnya dengan minda yang berfikir.

Terkadang kita akan temui keajaiban-keajaiban yang tidak terjangka, keanehan-keanehan yang tidak terjangkau dek minda, bahkan tidak kurang kejadian-kejadian yang sama seperti yang kita baca di dalam lembaran sejarah tersebut berulang di hadapan mata kepala kita. 

Bak sebuah ungkapan "history repeat itself". Lakonannya masih sama, cuma pelakonnya yang berbeza.

Sekarang apa kata kita sama-sama menelaah rakaman sejarah yang pada saya amat menarik untuk diperhatikan. Saya tidak ingin membuat sebarang spekulasi nakal berkaitan hal ini, tetapi kita biarkan saja Imam As Suyuti rahimahullah bercerita kepada kita melalui terjemahan yang saya sodorkan untuk tuan-tuan dan puan-puan ini:

Telah menulis Imam As Suyuti rahmatullah ‘alaih di dalam muqaddimah kitab Tarikh Khulafa ( cet pertama 1988, Darul Kutub Al ‘Ilmiyyah, Lubnan; m/s 15 dan 16 ) pada fasal : hal-hal yang berselerakan di dalam biografi....

Telah berkata Ibnul Jauzi rh; telah menyebutkan Ash Shuli rh bahawa manusia mengatakan: “setiap pemimpin yang keenam akan dijatuhkan / dipecat / digulingkan”. 


Berkata ( Imam Ibnul Jauzi rh ): "Maka aku memerhatikan dengan saksama tentang hal ini, lalu aku kehairanan ( dengan kebenaran perkataan tersebut )!".
Urusan pemerintahan berada di tangan Nabi kita SAW, kemudian Abu Bakr r.anh, kemudian Umar r.anh, kemudian Usman r.anh, kemudian Ali r.anh, kemudian Al Hasan r.anh, lalu beliau dijatuhkan.

Kemudian Muawiyah r.anh, Yazid bin Muawiyah, Muawiyah bin Yazid, Marwan, Abdul Malik bin Marwan, Ibn Zubair r.anh, lalu dia digulingkan. Kemudian Al Walid, Sulaiman, Umar Ibn Abdul Aziz rh, Yazid, Hisyam, Al Walid lalu dia digulingkan. Kemudian urusan pemerintahan tidak lagi teratur di tangan Bani Umayyah.

Maka memerintah pula ( daripada Bani Abbasiyah ) As Saffah, Al Mansur, Al Mahdi, Al Hadi, Ar Rasyid, Al Amin, lalu dia digulingkan. Kemudian Al Makmun, Al Mu’tashim, Al Watsiq, Al Mutawakkil, Al Muntashir, Al Musta’iin lalu dia digulingkan.

Kemudian Al Mu’tazz, Al Muhtadi, Al Mu’tamid, Al Mu’tadhid, Al Muktafi, dan Al Muqtadir, lalu dia digulingkan sebanyak dua kali kemudiannya dibunuh. Kemudian Al Qahir, Ar Radhi, Al Muttaqi, Al Mustakfi, Al Muti’, dan At Thoi’, lalu di digulingkan. Kemudiannya Al Qadir, Al Qaim, Al Muqtadi, Al Mustazhhir, Al Mustarsyid, dan Ar Rasyid, lalu dia digulingkan. Tamat perkataan Ibnul Jauzi.

( Kemudian Imam As Suyuti rahmatullahi ‘alaih menyebutkan kritikan Imam Az Zahabi kepada kata-kata Ibnul Jauzi tersebut, lalu dijawab kritikan itu oleh Imam As Suyuti.)

Kemudiannya beliau meneruskan:
Dikatakan sebagai tambahan kepada apa yang telah disebutkan oleh Imam Ibnul Jauzi rh:

Memerintah selepas Ar Rasyid adalah Al Muqtafi, Al Mustanjid, Al Mustadhi, An Nashir, Az Zhahir, dan Al Mustanshir iaitu yang keenam, namun dia tidak digulingkan, kemudian Al Mu’tashim yang dibunuh oleh Tatar. Maka itulah akhirnya kekhalifahan.

Seterusnya terputuslah ( kosonglah ) kekhalifahan selama 3 ½ tahun. Kemudian dinaikkanlah Al Mustanshir, namun tidak sempat memerintah. Ia dibai’ah di Mesir, lalu ia mara ke Iraq lantas ditentang oleh Tatar dan dibunuh. Lalu kerusi khalifah menjadi kosong lagi selama 1 tahun.

Setelah itu didirikan pula kekhalifahan di Mesir. Maka yang pertama memerintah adalah Al Hakim, lalu Al Mustakfi, Al Watsiq, Al Hakim, Al Mu’tadhid, dan Al Mutawakkil iaitu yang keenam, lalu dia digulingkan. Memerintah pula Al Mu’tashim (1), lalu dia digulingkan setelah lima belas hari dan dikembalikan Al Mutawakkil namun digulingkan lagi. Lalu dibai’ah pula Al Watsiq, kemudian Al Mu’tashim (2), lalu dia digulingkan dan dikembalikan lagi Al Mutawakkil yang memerintah sehingga mangkat.

Kemudian Al Musta’iin, Al Mu’tadhid, Al Mustakfi, dan Al Qaim iaitulah yang keenam daripada Al Mu’tashim yang pertama (1) dan Al Mu’tashim yang kedua (2) lalu dia digulingkan. Kemudian Al Mustanjid yang sedang memerintah ( pada zaman Imam As Suyuti rh ) dan dia adalah khalifah yang ke 51 daripada Bani Abbasiyah.  


Tamat perkataan Imam As Suyuti.


Hmm.. 
Apa sebabnya saya mengajak tuan-tuan dan puan-puan sekalian menjenguk sejenak tulisan Imam as Suyuti ini? 
Sekadar bahan berfikir.

Akhir kata, err.. mari kita pakat-pakat mengira bilangan Perdana Menteri Malaysia..
p/s: Will history repeat itself..again ? ;)


*****

p/s: Artikel ini tidak bertujuan mengajak pembaca menggulingkan pemerintah.

No comments: