Monday, October 21, 2013

BUKU #10 - Mereka Yang Telah PergiBuku ini berisi biografi para tokoh perjuangan Islam zaman moden. Ditulis oleh Syaikh Abdullah Al-Aqil rahimahullah.

Di dalamnya beliau menyenaraikan biografi para tokoh dengan dua syarat utama:
1- Tokoh tersebut telah ditemui oleh beliau secara peribadi.
2- Tokoh berkenaan telahpun meninggal dunia ketika buku ini disusun. Ini kerana orang yang masih hidup tidak selamat dari fitnah.

Carilah buku ini dan baca serta hayatilah. Anda pasti akan terasa kagum dan kerdil di hadapan sirah mereka apabila membandingkannya dengan sirah hidup kita sendiri.

Saya membeli buku ini di Pustaka Fajar Ilmu Baru (dulunya dikenali sebagai Pustaka Indonesia) di Tingkat Dua Wisma Yakin, Jalan Masjid India. Naik lif / tangga ke tingkat 2, keluar saja lif ambil kanan. Atau anda semua boleh ke laman web mereka di sini: FAJAR ILMU BARU.

Pemiliknya sangat friendly dan mahir dgn selok belok buku yang ada di kedai mereka. Terutamanya kakak (ah, saya sudah lupa namanya!) Anda boleh tanyakan satu2 judul buku, nanti beliau akan menyatakan sinopsisnya serta terbitan penerbit sekian2. Dan jika ada berbilang penerbit menerbitkan buku terjemahan yang sama beliau akan memperjelaskan kelebihan masing2 cetakan dan menyarankan yang terbaik.

Sudah lama saya tidak menjejak kaki ke sana.Seingatnya saya sudah ke sana semenjak 1998. Ketika mereka masih beroperasi di tingkat bawah. Kedai di tingkat bawah pun masih beroperasi, mungkin pengurusannya dipecahkan.

Jika kita memang pelanggan tetap akan dapat diskaun yang agak besar. Mungkin sehingga 20%.


Dulu2 jika bajet untuk buku saya sudah habis dan saya masih ketagihan membelek dan membaca buku2 yang baru, maka kedai ini adalah salah satu tempat lepak saya. Adakalanya menjadi orang terawal melangkah bersama pintu yang baru dibuka dan melepak untuk membaca sehingga mendekati maghrib dan keluar tanpa membeli sebuah buku pun. Anda boleh membaca di situ tanpa dijeling-jeling semacam, sama seperti yang anda boleh lakukan di Kinokuniya atau MPH sambil bersila di lantai.

Oh, kembali kepada buku kita, inilah saya tepekkan gambarnya di bawah. Boleh klik dan zoom in untuk lihat lebih jelas.

Harganya?

RM85.50

Dengan bilangan muka surat lebih kurang 700 m/s, bagi saya sangat murah jika nak dibandingkan dengan maklumat dan ilmu yang bakal diperolehi. Lagipun sebuah buku tidak akan basi biarpun disimpan 50 tahun. :)No comments: