Wednesday, November 16, 2011

HARAMKAN PENJUALAN TANAH ORANG ISLAM KEPADA ORANG KAFIR.

كان العرب عام 1917 يشكلون 92% من سكان فلسطين، وكان عدد اليهود آنذاك 75.000 يهودي فقط، أما ملكية اليهود في فلسطين فلم تكن تزيد عن 2.5% وفي عام 1947 لم تزد ملكيتهم عن 5% من أراضي فلسطين.
        وكان اليهود بمثابة عصابات تعيش على أرض فلسطين وتحاول التوسع عن طريق شراء الأراضي والمنازل من أهلها العرب ليقيموا عليها دولتهم التي كانوا يحلمون بها، مما دفع علماء فلسطين وقضاتها وخطباءها ووعاظها إلى عقد اجتماع كبير بالمسجد الأقصى ببيت المقدس، وذلك في 26/1/1935 وأصدروا فتواهم في حكم بيع الأراضي لليهود ،وهذا نصها: "الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على رسوله الأمين وعلى آله وصحبه أجمعين والتابعين لهم بإحسان إلى يوم الدين.
        أما بعد، فإننا نحن المفتين والقضاة والمدرسين والخطباء والأئمة والوعاظ وسائر علماء المسلمين ورجال الدين في فلسطين، المجتمعين اليوم في الاجتماع الديني المنعقد في بيت المقدس بالمسجد الأقصى المبارك حوله بعد البحث والنظر فيما ينشأ عن بيع الأراضي في فلسطين لليهود من تحقيق المقاصد الصهيونية في تهويد هذه البلاد الإسلامية والمقدسة، وإخراجها من أيدي أهلها، وإجلائهم عنها، وتعفية أثر الإسلام  منها بخراب المساجد والمعابد والمقدسات الإسلامية، كما وقع في القرى التي تم بيعها لليهود وأخرجوا أهلها مشردين في الأرض، وكما يخشى أن يقع- لا سمح الله- في أولى القبلتين وثالث المسجدين المسجد الأقصى المبارك.
        وبعد النظر في الفتاوى التي أصدرها المفتون وعلماء المسلمين في العراق ومصر والهند والمغرب وسوريا وفلسطين والأقطار الإسلامية الأخرى، والتي أجمعت على تحريم بيع الأرض في فلسطين لليهود، وتحريم السمسرة على هذا البيع والتوسط فيه وتسهيل أمره بأي  شكل وصورة، وتحريم الرضا بذلك كله والسكوت عنه، وأن ذلك كله أصبح بالنسبة لكل فلسطيني صادرا من عالم بنتيجته راض بها ؛ لذلك فهو يستلزم الكفر والارتداد عن دين الإسلام باعتقاد حله كما جاء في فتوى سماحة السيد أمين الحسيني مفتي القدس ورئيس المجلس الإسلامي الأعلى.....

SUMBER
***

Sedutan teks di atas adalah fatwa yang dikeluarkan oleh Mufti Palestin pada tahun 1935 berkenaan pengharaman penjualan tanah Palestin kepada bangsa Yahudi. (Lapang-lapang nanti saya terjemah)
Bila agaknya fatwa yang seumpama itu akan dikeluarkan di Malaysia ini.

Di negara tercinta ini hari demi hari tanah Melayu (baca: Muslim) tergadai ke tangan bangsa asing (baca: kafir). Terbaru Madrasah Salihiah Kanchut di Alor Setar hendak dirobohkan bagi mendirikan kompleks membeli belah. Memang disebut akan dibina sebuah surau di tingkat bawah. Tetapi apakah sama?

Tahukah kita syarikat mana yang memperoleh laba membina kompleks beli belah itu? Belleview Group, kompeni milik Cina Pulau Pinang. (Saya tidak bermaksud rasis di sini. Kalau Cina Muslim tiada masalah).

Beginilah caranya tanah milik orang Islam diambil alih di mana-mana saja.

Jika dahulu, orang Cina (bukan semua) yang berjiran dengan orang Melayu akan membela babi berdekatan rumahnya. Orang Melayu yang tidak tahan dengan babi tersebut akan akhirnya mengambil keputusan berpindah dan menjual tanah miliknya kepada Cina tersebut. Tetapi kini caranya berlainan pula.

Kalau anda peka, anda akan dapat melihat tanah-tanah asal Melayu (baca: Muslim) yang telah bertukar menjadi rumah-rumah kedai dan kawasan perumahan. Apabila siap, orang Melayu (baca: Muslim) tidak mampu memiliki hartanah tersebut akibat harganya yang tinggi.Itu belum lagi ditinjau di tempat-tempat seperti Sungai Petani. Di Pulau Pinang usah cerita. Di Johor, tanah-tanah yang bertukar milik kepada Cina Singapura sudah sedia maklum bagi masyarakat di sana. Nanti kita semua akan melihat hal yang sama pada tanah Kampung Baru di Kuala Lumpur.

Tidak tahu sampai bila orang Melayu di Malaysia akan berkelahi sesama sendiri sedang hari demi hari pemilikan tanah mereka di tempat asal usul mereka semakin mengecil.

Inilah juga akibat ceteknya pemikiran politik Melayu yang hanya melihat apa yang di depan mata sahaja. Memerhati sekadar di permukaan.

Tidak berpandangan jauh dan mudah tertipu dengan cakap-cakap manis dan pujian. Malas menganalisis. Terlalu mudah bertolak ansur. Akhirnya ia ditolak dan ia juga yang terpaksa beransur.

Orang politik pula asyik erkelahi sesama sendiri kerana gila kuasa. Yang sudah berkuasa sibuk pula memenuhkan tembolok sendiri dan kaum kerabat mereka.

Apa nak jadi kepada agama, bangsa  dan negara tak masuk kira. Yang penting sendiri kaya raya.

Saya tidak anti pembangunan atau kemodenan. Namun apakah kemodenan dan pembangunan mensyaratkan kita menggadai segalanya? Sama-sama kita fikirkan.


****
# Di Johor ada kompleks beli belah Kotaraya dan di situ ada masjid. Tapi Kotaraya dimiliki Jcorp yang terkenal dengan konsep Jihad Ekonominya.

No comments: