Tuesday, October 11, 2011

MARI MENGHAFAL AL QURAN! - #1

( Jika anda ingin terus kepada cara2 praktikal menghafal sila klik di SINI )


Salaam.
Untuk entry dengan tajuk ini, saya akan menterjemahkan bahagian-bahagian terpilih sebuah e-book tulisan asal berbahasa Inggeris oleh Abduldaem Al-Kaheel bertajuk "Innovative Way to Memorize The Quran". Ia adalah sebuah tulisan yang cukup menarik saya kira, kerana itu saya berhasrat menterjemahkannya sedikit-sedikit di sini, insyaAllah.

Berkenaan pengarang, anda boleh mengenali beliau melalui websitenya di sini. Juga terdapat banyak lagi tulisan beliau yang menarik di sana.

Sekarang kita terus kepada terjemahan buku tersebut.


p/s: Artikel ini dan seumpamanya bukanlah berhasrat menggesa semua orang meninggalkan pekerjaan masing-masing untuk duduk 3,4 tahun bagi menghafal Al Quran. Tetapi, sebagai umat Islam yang Al Quran ini memang diturunkan untuk kita, maka sewajarnyalah mengambil sekurang-kurangnya sedikit masa membaca, menghafal, mempelajari terjemahan dan tafsiran, mengkaji dan merenung Mukjizat Terbesar Nabi kita SAW ini. Nabi SAW sendiri menghafal Al Quran lebih kurang 23 tahun..

***

CARA INOVATIF BAGAIMANA MENGHAFAL AL-QURAN.

Ada beberapa soalan yang perlu anda jawab sebelum anda mula menghafal Al Quran agar dengan itu projek anda akan berhasil dengan izin Allah. Setiap orang memiliki projek sendiri di dalam kehidupan ini, namun pekerjaan terbaik adalah menghafal Kitab Allah Yang Maha Besar- Al Quran.


PROJEK UNTUK DUNIA DAN AKHIRAT

Buat permulaan, anda mestilah merancang dengan baik untuk melaksanakan projek ini yang akan merubah hidup anda secara total sepertimana ia telah merubah hidup mereka yang telah menghafal Al Quran sebelum anda.

Perancangan yang sempurna memerlukan anda mengkaji hal ini dengan baik, mengkaji faedah dan natijahnya serta mengkaji cara terpantas atau terpendek bagi menjayakannya. Tanpa perancangan itu, projek ini akan menjadi tidak produktif, dan inilah sebabnya mengapa ramai orang yang cuba menghafal Al Quran berdepan dengan kegagalan.


MENGAPA SAYA MENGHAFAL AL QURAN?

Soalan ini patut anda ajukan kepada diri anda, dan anda sepatutnya mempunyai jawapan yang jelas  di dalam fikiran anda tentang mengapa seseorang patut menghafal Al Quran?

Apabila keuntungan daripada pekerjaan ini lebih banyak, maka keupayaan anda bagi menyelesaikan tugas ini akan menjadi lebih tinggi dan anda akan dengan mudah mencapai sasaran anda.

Nah! Sekarang, apakah faedah/keuntungannya menghafal Al Quran?KEUNTUNGAN DARIPADA MENGHAFAL AL QURAN

 • Oleh kerana Al Quran adalah Kalam Allah Yang Maha Agung, maka apabila anda menghafalnya ia adalah perkara terbaik yang pernah anda lakukan! Menghafal Al Quran akan membuka pintu kebaikan yang banyak untuk anda.

 • .Menghafal Al Quran bermakna anda akan memperolehi 10 ganjaran kebaikan bagi setiap hurufnya. Jika anda tahu, -sebagai contohnya- bahawa bilangan huruf di dalam surah yang terpendek di dalam Al Quran iaitu Surah Al Kautsar adalah 42 huruf.

Surah ini boleh dibaca  dalam masa hanya beberapa saat, yang bermakna setiap kali anda membacanya, akaun (simpanan pahala) anda di sisi Allah akan meningkat kepada 420 ganjaran kebaikan; yang mana setiap kebaikan itu lebih bernilai berbanding dunia ini dan seluruh isinya!!

Cuba fikirkan berapa banyak ganjaran pahala yang akan anda perolehi apabila membaca keseluruhan Al Quran yang mengandungi lebih 300 000 huruf!!

 • Al Quran mengandungi seluruh pengetahuan  berkenaan dunia ini dan akhirat nanti. Kisah-kisah mengenai orang yang terdahulu dan mereka yang telah berjaya.
Ia juga menghimpunkan pengetahuan saintifik, cakerawala, perundangan, fakta-fakta perubatan serta juga mengandungi sumber-sumber, undang-undang dan tatacara yang mengawal selia kehidupan seorang yang beriman dan menjadikan kehidupannya lebih ceria.

  Ini bermakna, apabila anda menghafal Al Quran, anda sebenarnya menghafal sebuah ensiklopedia yang terbesar!

  • Al Quran ini, yang anda menghafal dan menjaganya hari ini, akan menjadi peneman anda di alam barzakh nanti! Ia akan menjadi pembela dan peguambela anda pada hari di mana anda tidak dihiraukan sekalipun oleh kerabat terdekat anda.
  Rasulullah SAW bersabda: 
  “Bacalah Al Quran kerana ia akan datang sebagai pembela bagi pembacanya di Hari Pengadilan”.

  Apakah ada di sana suatu saat yang paling indah di mana anda datang pada hari kiamat dan anda dalam keadaan menghafal KalamNya..
  • Apabila anda menghafal Al Quran, keupayaan mengungkapkan sesuatu akan menjadi lebih kuat lagi disebabkan Bahasa Arab klasik (yang asli dan sejati) yang anda perolehi daripada Al Quran. 

  Anda akan memiliki lebih kemampuan dalam menguruskan sesuatu, teguh hati dan sabar kerana menghafal Al Quran bukanlah sebagaimana mengingat puisi, cerita atau lagu.

  Walaubagaimanapun, ketika anda menghafal Al Quran, hakikatnya anda sedang mengubah sikap anda dalam menghadapi sesuatu di sekitar anda, dengan itu sikap anda akan berubah mengikut apa yang anda hafal.

  • Ummul Mukminin ‘Aishah Radhiyallau ‘anha pernah ditanya tentang akhlak Nabi SAW. Lalu beliau menjawab: “Akhlak Baginda adalah Al Quran”. Jadi, jika anda inginkan akhlak anda seperti akhlak Nabi SAW, maka anda harus menghafal Al Quran.

  • Al Quran adalah penyembuh bagi penyakit jasmani dan rohani. Jika dengan membaca Al Fatihah saja sudah cukup untuk menyembuhkan seorang yang sakit dengan izin Allah, maka bayangkanlah seorang yang menghafal keseluruhan Al Quran?

  Anda akan Berjaya membebaskan diri daripada bisikan-bisikan jahat/syaitan; system imuniti badan anda akan bertambah dengan bertambahnya perubahan yang anda alami apabila menghafal Al Quran.

  Ini bukanlah sekadar cakap-cakap berupa teori semata-mata, namun sudah disaksikan sendiri oleh mereka yang menghafal seluruh Al Quran atau sebahagian daripadanya.

  • Apabila anda telah memutuskan untuk menghafal Al Quran, anda tidak akan punya masa terluang yang sia-sia, kebosanan, risau atau takut. Al Quran akan menghapuskan semua kebimbangan, ketakutan dan segala beban masa lalu. Anda akan seolah-olah baru dilahirkan semula!

  Walaupun demikian, apakah yang menghalang kita daripada menghafal Al Quran di dalam dada-dada kita? Mengapakah ramai yang cuba menghafal Kitab Allah namun mereka tidak dapat menghafalnya?

  Sebab berikut ini adalah yang saya fikirkan sebagai sebab terbesar yang patut kita atasi. Apakah sebab tersebut?

   ( JIKA ANDA INGIN MENGETAHUI CARA2 MEGHAFAL, ELOK TERUS KLIK DI SINI )
  Bersambung..

  No comments: