Tuesday, September 13, 2011

BERSIHKAN AGAMAMU DAN JANGAN TAKSUB


Telah berbicara alfindani di madrasahnya setelah memuji Allah dan berselawat ke atas RasulNya SAW.

***
Jika engkau inginkan cinta Allah bersemarak di dalam hatimu, maka jangan engkau syirikkan Ia dengan suatu apa pun.

Jika engkau inginkan Dia sebagai tujuan hidupmu, maka jangan syirikkan Dia dengan suatu apa pun.

Jangan taksub kepada seseorang pun -biar siapa pun dia- selain Rasulullah SAW.
“Dan apa-apa yang dibawa oleh Rasul kepadamu, maka ambillah. Dan apa-apa yang ditegah olehnya, maka tinggalkanlah.”

Puak Syiah taksub kepada Para Imam mereka, lalu mereka mencampakkan akal-akal mereka, melukakan badan-badan mereka, menanggalkan iman-iman mereka, lalu mereka binasa.

Para ahli falsafah telah taksub kepada akal-akal mereka, lalu mereka telah mengatakan hal-hal yang tidak wajar kepada Yang Maha Pencipta, lantas mereka binasa.

Taksub adalah satu cabang kesyirikan. Bahkan ia adalah dahannya.

Taksub yang paling mengikat adalah taksub yang berkait dengan agama. Engkau akan dapati mereka yang taksub melandaskan agama bagi menghalalkan ketaksuban mereka, sedangkan agama berlepas diri daripada hal itu.

Inilah yang menyebabkan Syiah menjadi apa yang telah terjadi.

Di Negara kita, para pengikut Al-Arqam, seterusnya Rufaqa’ dan kini menjadi Global Ikhwan taksub kepada arwah Abuya mereka, lalu mereka menjadikan mimpi-mimpi sebagai dalil agama, kata-kata entah siapa sebagai sabda Rasulullah yang mulia, Minda Abuya sebagai tafsiran agama, sehingga menjadikan mereka jauh tersesat tanpa sedar.
Dan mereka tidak ingin sedar, sekalipun digegar dengan dalil-dalil dan hujjah-hujjah yang muktabar.

Sebahagian para pengikut Parti PAS juga menghidapi penyakit taksub yang hampir sama. Mereka ini menjadikan apa saja daripada Tok Guru atau pemimpin atasan seolah suatu Firman yang tidak boleh disangkal atau ditakwil-takwilkan. Ini adalah kenyataan yang siapa pun tidak boleh menafikan sedang berlaku dan menular.

Apa sahaja yang ditentukan pihak atasan, maka tiada jalan selain “kami dengar dan kami taat!”. Kesilapan yang terang-terangan sekalipun akan dicari hujjah dan alasan serta takwilan untuk dijadikan satu kebenaran. Benar-benar menjengkelkan.

Kerana berimejkan agama jugalah, para pengikut Anwar Ibrahim taksub kepadanya. Hatta apa sahaja yang dilakukannya, semuanya dibenarkan saja. Sekalipun akal menolak, dan hati berkata sebaliknya, tetapi ketaksuban menjadikan mereka buta, lalu akal dihumban ke longkang dan mereka merelakan diri untuk mengekori sahaja.

Aku mengatakan ini wahai saudara-saudara, dan aku menyebutkan nama-nama mereka secara jelas, adalah kerana ingin mengingatkan diriku dan kamu. Kerana hal ini adalah sudah jelas nyata dan tidak tersembunyi lagi. Hanya mungkin sebahagian orang segan untuk menyatakannya. Namun aku mengatakannya agar diri kita selamat dan zuriat kita juga turut terselamat, insyaAllah.

Ingatlah bahawa agama bukan sekadar janggut di dagu, kopiah dan serban di kepala, jubah di badan atau kata-kata yang menggunakan istilah-istilah berbunyi Islam.

Islam adalah aqidah sebagai asasnya. Lalu amal soleh dibina di atasnya. Aqidah yang dicemari syirik akan menjadikan amal seolah debu berterbangan, sekalipun indah di zahir pandangan.
“Bersihkan agamamu, memadai untukmu amalmu yang sedikit”.

Jangan engkau menjadi seseorang yang berlelah dalam beramal, namun di akhirat dihumban ke dalam Jahannam, seperti yang difirmankan Tuhan:  
“Ia beramal dengan susah payah. Kelak ia akan memasuki neraka yang menyala-nyala”.

Sufyan Ats-Tsauri r.h pernah ditanya tentang kejinakan hati bersama Allah, lalu jawabnya: “Iaitu engkau tidak merasa tertarik dengan setiap wajah yang berseri, suara yang merdu mahupun ucapan yang fasih”.

Semoga Allah menjadikan jiwa-jiwa kita hanya mencintainya, dan tulus dalam mencintainya, dengan tidak mensyirikkanNya dengan suatu apa pun.

Wahai tuhan kami, kurnakanlah kami kebaikan dunia dan akhirat, dan jauhilah kami dari azab neraka. Ameen.

2 comments:

Ismi Ijmi said...

masyaAllah benar sahabat.

semoga Allah lindung kita dari taksub yang sebegini

alfindani said...

Ameen..