Saturday, November 6, 2010

MENTERJEMAH KITAB LAGI...

UPDATE! : Terjemahan kitab boleh dilihat di SINI

Tak tahu ntah bila nak complete terjemah satu-satu kitab. Setakat ni dah empat kitab rasanya, tapi separuh jalan, dan paling banyak sampai 3/4 je trus stuck!


Terbaru sedang menterjemah Sifrussa'aadah karangan Al-fairuzabaadi, pengarang Qamus Al-Muhith yang terkenal itu. Semoga dapat diselesaikan walaupun memakan masa yang lama.

Robbi yassir wala tu'assir..wa tammim bil khoir.. ya Robbal 'aalamiin.. ameen..

3 comments:

Ibnu Mutalib said...

belum rajin lagi dengar nama kitab tu, arab ke jawi?

alfindani said...

Kitab Arab.. kerana itu saya berhasrat menterjemahnya..
Ia berupa ringkasan daripada Kitab "Zaadul Ma'aad fi Hadyi Khairil 'Ibaad" karangan Imam Ibn Qayyim Al Jauziyyah, meskipun pengarangnya tidak menyatakannya. Disebabkan sesiapa yang pernah membaca Zaadul Ma'aad pasti akan mengenal ayat2 dan pembahagian fasal dan bab di dlm sifrussa'aadah adalah selari..

alfindani said...

Boleh klik pada My Another blog di sebelah kanan bertulis HADYUN NABIYY untuk terjemahannya insyaAllah..