Thursday, May 20, 2010

AL ISTI'DAD LI YAUMIL MA'AAD LIL IMAM IBNI HAJAR

Daripada Jibril a.s: “Wahai Muhammad! Hiduplah semahumu kerana engkau akan mati juga akhirnya. Cintailah sesiapa saja, kelak engkau akan berpisah dengannya. Buatlah apa saja, engkau akan dibalas akhirnya”.


Bersabda Nabi SAW: “Tiga golongan yang akan dinaungi ‘ArasyNya pada hari yang tiada naungan selain naunganNya; mereka yang berwudhuk pada waktu-waktu yang sulit*, mereka yang berjalan ke masjid di tengah kegelapan malam dan mereka yang memberi makan orang yang kelaparan”.

*Seperti waktu tengah malam ketika orang lain nyenyak tidur, suasana sejuk pula. Atau ketika kita memang terasa amat berat untuk mengambil wudhu, contohnya mengambil wudhu setiap malam sebelum tidur amat sukar melainkan bagi sesiapa yang telah menjadikannya tabiat.Ditanyakan kepada Nab Ibrahim a.s: “Kerana apakah Allah mengambilmu sebagai KhalilNya (KekasihNya)? “Dengan 3 perkara”; jawabnya. Aku mengutamakan perintah Allah daripada perintah selainNya. Aku tidak merasa terbeban dengan apa yang diperintahkanNya kepadaku. Dan aku tidak pernah makan malam dan bersarapan selain bersama tetamu”.Daripada sebahagian hukamak: “3 perkara akan menghilangkan kedukaan; zikrullah, bertemu dengan wali-waliNya dan berbicara dengan para hukamak”.Daripada Hasan al-Basri: “Tiada ilmu bagi orang yang tidak beradab, tiada agama bagi sesiapa yang tidak bersabar, dan tiada kedekatan (kepada Allah) bagi orang tidak menjaga diri (wara’)”.Diceritakan bahawa seorang lelaki dari kalangan Bani Israil berhasrat untuk keluar menuntut ilmu. Lalu halnya sampai kepada pengetahuan salah seorang Nabi mereka, lantas Baginda segera menemui pemuda tersebut seraya berujar; “Hai pemuda! Aku akan mengkhabarkan kepadamu 3 perkara yang terangkum di dalamnya ilmu orang terdahulu dan orang kemudian:

  1. Takutilah Allah di kala keseorangan dan di tengah keramaian
  2. Tahanlah lidahmu daripada membicarakan makhluq selain kebaikan-kebaikan mereka
  3. Amatilah rotimu (makananmu) sehingga engkau tidak makan selain yang halal

Akhirnya si pemuda membatalkan hasratnya untuk keluar.Diriwayatkan bahawa seorang daripada Bani Israil mengumpul 80 peti ilmu namun tidak dimanfaatkanya. Lalu Allah mewahyukan kepada sebahagian Nabi mereka untuk mengatakan kepada lelaki tersebut: “Kalaupun engkau menghimpun ilmu yang banyak, ia bukanlah bernilai apa-apa bagimu selagi engkau tidak mengamalkan 3 perkara:

  1. Janganlah mencintai dunia kerana ia bukanlah negeri (tempat kediaman abadi) bagi orang yang beriman
  2. Janganlah bersahabat dengan syaitan kerana ia bukanlah temannya orang mukmin
  3. Janganlah menyakiti seorang pun kerana ia bukanlah daripada sifat seorang mukminDaripada Abi Sulaiman Ad-Darani r.h: ia bermunajat: “Tuhanku, jika Engkau mendakwaku disebabkan dosa-dosaku, maka aku akan membela diri dengan pengampunanMu, seandainya Engkau menuntutku disebabkan kebakhilanku, akan ku sebutkan kepemurahanMu, dan sekiranya Engkau mencampakkanku ke dalam nerakaMu, akan ku khabarkan kepada para penghuninya betapa (dalamnya) kecintaanku kepadaMu…”

Oohh…


Bersambung lagi..

No comments: