Thursday, October 15, 2009

TERJEMAHAN KITAB - PENGENALAN

Salaam.

Dah lama aku berhasrat nak menterjemah kitab-kitab ke dalam Bahasa Melayu, tapi usaha tersebut selalunya terhenti di pertengahan jalan saja disebabkan aral yang pelbagai.

Walaubagaimanapun aku akan cuba menyiarkan melalui blog ni sedikit demi sedikit terjemahan kitab2 Arab atau buku2 berbahasa Inggeris yang aku fikir menarik. Aku sebenarnya tak kisah pun samada orang nak baca atau tak. Yang penting bagiku adalah insyaAllah satu hari nanti aku berjaya juga sekurang-kurangnya menterjemah sampai habis walaupun sebuah kitab yang kecil lagi nipis.

So, sebagai permulaannya aku memilih untuk menyiarkan terjemahan dari kitab yang kecil dan nipis sahaja daripada karangan Al Hafizh Ibn hajar Al 'Asqolani yang bertajuk Al Isti'daad li Yaumil Ma'aad ( Persediaan/Bekalan Untuk Hari Yang Dijanjikan/Akhirat ). Kitab ini sarat dengan mutiara hikmah daripada pelbagai sumber. Ayat-ayatnya ringkas, namun menjadi panjang apabila diinterpretasikan ke dalam bahasa Melayu.

Meskipun Al Hafizh Ibn Hajar rahimahullah adalah seorang Amirul Mukminin di dalam ilmu Hadith, yang mana berupaya untuk mendatangkan sanad-sanad hadith, namun beliau di dalam kitab ini tidaklah menyebut sanad bagi hadith atau atsar yang dibawakan.

Aku tidaklah akan menterjemah kata demi kata (translate) seperti gaya bahasa kitab2 lama tetapi menginterpretasikan ayat2nya. Segala kekurangan adalah harap dimaafkan dan aku mengalu-alukan kepada sesiapa yang terbaca blog ni dan menemui kesalahan dalam terjemahanku agar memaklumkan untuk dapat diperbetulkan.

InsyaAllah bahagian pertama terjemahan akan menyusul dalam entry selepas ni pada hari ni jugak.


No comments: