Friday, November 13, 2009

PERKARA-PERKARA PELIK DI MASJID PADA HARI JUMAAT

Salaam.

Oleh kerana hari ini adalah hari Jumaat, maka saya berhasrat ingin mencoretkan sedikit berkenaan perkara-perkara yang biasanya berlaku di masjid yang mana perkara-perkara tersebut adalah ajaib jika diukur dengan neraca ilmiah, namun dianggap Sunnah (mungkin) oleh para jemaah.


Di sini saya hanya membawa beberapa contoh yang biasa terjadi, ( yang lain-lain mungkin boleh saya coretkan di lain kali ) lalu saya memberi sedikit komentar berdasarkan ilmu yang tidak seberapa ini. Mari sama-sama kita perhatikan.

1. Tabung derma akan diedarkan atau ada beberapa orang akan membawa uncang duit dan menggoncang-goncangkannya di hadapan orang ramai saf demi saf bagi memohon derma walhal khatib sedang berkhutbah! Namun yang lebih pelik lagi adalah ada dikalangan mereka itu terdiri daripada jawatankuasa masjid sendiri!

2. Beberapa orang masuk ke masjid ketika azan kedua dikumandangkan dan khatib sudahpun berada di atas mimbar, lalu mereka pun berdiri, menunggu azan tamat. Apabila bilal sudah berhenti, dan khatib sudah berdiri, mereka pun mula bergegas mengangkat takbir untuk mengerjakan solat sunat !

Anda akan menjumpai hal ini di mana-mana sahaja, bahkan di kalangan orang yang dikaitkan dengan jawatan-jawatan agama pun.  

Sepatutnya mereka bersolat walaupun ketika azan kedua tersebut, kerana menjawab azan itu hanya Sunat tetapi mendengar khutbah itu Wajib bagi yang hadir. Mungkin saja kewajipan itu sudah gugur kerana sudah ada 40 orang ahli jamaah yang mendengarnya, namun mendengar khutbah tetaplah LEBIH UTAMA berbanding menjawab azan.

Cuba anda tanyakan kepada mereka yang melakukan sebegini, pastinya mereka tidak punya jawapan selain mengikuti apa yang telah menjadi tradisi.

Namun yang lebih pelik lagi ialah jika seseorang masuk dan terus mengerjakan solat sunat tahiyyatul masjid ketika azan kedua berkumandang, maka para jemaah yang hadir akan memandang ‘semacam’ seolah-olahnya orang ini jahil dan tidak tahu hukum-hakam.

3. Apabila khatib duduk sebentar di antara dua khutbah, maka bilal akan mengalunkan selawat sedangkan waktu tersebut adalah waktu yang dianjurkan berdoa. Bukannya selawat itu yang salah, namun perbuatan berselawat dengan nyaringnya ketika itu yang dipertikaikan kerana ianya benar-benar mengganggu jemaah yang ingin berdoa.


Ada juga di sesetengah masjid yang bilalnya menggantikan selawat dengan doa, namun ini juga mengganggu kerana yang utamanya adalah membiarkan sahaja setiap orang sendiri-sendiri berdoa disebabkan bacaannya yang nyaring itu sesungguhnya mengganggu kekhusyukan orang lain yang sedang berdoa.

4. Apabila khatib sampai pada doa di dalam khutbah yang kedua, maka sekelian jemaah akan mengangkat tangan. Lebih parah lagi, di selatan tanahair, bilal mengaminkan dengan menggunakan mikrofon setelah sebelumnya bilal juga menyebut dengan nyaringnya Radhiyallahu anhu/anha/anhum ketika khatib menyebut nama-nama Sahabat dan Ummahatul Mukminin.


Jika anda tanyakan mengapa? Pasti tiada jawapan selain mengikuti tradisi semata. Mungkin juga ada yang berkata, memang disunatkan untuk mengangkat tangan ketika berdoa, lalu tanyakan kepadanya, "Apakah setiap keadaan yang kita berdoa, maka disunatkan kita mengangkat tangan padanya ?"

Lalu apakah ada di antara kita yang apabila ingin masuk ke dalam tandas atau ketika keluarnya juga , maka iapun mengangkat tangan dan berdoa ? 
Ataupun ketika ingin menaiki kenderaan, ia pun mengangkat tangan dan berdoa? 

Ataupun dalam keadaan-keadaan yang lain yang mana setiap keadaan itu mempunyai doa, seperti doa ketika berjalan ke masjid, doa ketika melihat anak bulan, doa ketika angin kencang dan seumpamanya, maka kita hanya cukup berdoa walaupun tidak mengangkat tangan padanya.

Ketahuilah, bahawa mengangkat tangan ketika berdoa itu ada waktu-waktu dan ketikanya. Bukannya asal saja namanya berdoa, maka tangan mesti diangkat padanya.

Seandainya mereka berkata: "Ini adalah kebaikan, apa salahnya?" 
Katakan kepadanya: "Antara kita dan para sahabat Nabi, manakah yang lebih bersegera dan tamak ingin melakukan kebaikan ?" 

Jawapannya tentulah para sahabat yang lebih bersegera. 

Maka saya katakan; "Seandainya ini adalah satu kebaikan pastilah mereka akan mendahului kita untuk melakukannya !"

"Ataukah anda menyangka kebaikan ini tersembunyi dari mereka (para sahabat), dan hanya anda yang menyedari kebaikan ini, lalu mereka tidak melakukan seperti yang dilakukan anda?" 


Haihata haihata (Jauhlah.. Alangkah jauhnya sangkaan itu..)

Sesungguhnya ibadah itu hendaklah dengan ilmu dan dalilnya, bukan semata-mata ikutan dan sangka-sangka. Dan bukan juga dengan ijtihad yang tidak cukup syarat-syaratnya.


No comments: