Monday, October 19, 2009

AL ISTI'DAD LI YAUMIL MA'AAD - Lil IMAM IBN HAJAR

( Sambungan )


Daripada sebahagian hukamak: “Jangan sesekali meremehkan kecilnya dosa kerana daripadanyalah bertunas dosa-dosa yang besar”.

Daripada Nabi SAW: “Tidak dinamakan dosa kecil jika ia berterusan dilakukan, dan tidak dinamakan dosa besar jika disertai penyesalan”.

Dikatakan: “Kesibukan para ’arifin itu adalah memuji Allah, sementara kesibukan para zahidin adalah berdoa kepada Allah. Ini kerana kesibukan orang ‘arif itu adalah Tuhannya sedangkan kesibukan orang zahid itu adalah dirinya sendiri”.

Daripada sebahagian hukamak: “Sesiapa yang menyangka ada pembela selain Allah, itu petanda kurangnya ma’rifah tentang Allah. Barangsiapa yang menyangka ada musuh yang patut dimusuhi melebihi hawa nafsunya, maka itu petanda kejahilannya akan nafsunya sendiri”.

Daripada Abi Bakr As-Siddiq r.anh berkenaan firman Allah swt; “telah timbul kerosakan di laut dan di darat disebabkan perbuatan manusia…: “daratan ialah lidah dan lautan adalah hati. Apabila rosak lidah maka rosaklah hati, dan apabila rosaknya hati menangislah para malaikat”.

Dikatakan: “Sesungguhnya syahwat akan menjjatuhkan raja ke taraf hamba, sedangkan kesabaran (mengawal nafsu) akan menabalkan seorang hamba sebagai raja. Apakah tidak engkau perhatikan kisah Nabi Yusuf dan Zulaikha?’.

( Bersambung.. )No comments: